Γραμμή... Μαζινό οι 2.200 μονάδες;

Γύρω από τα εύθραυστα επίπεδα των 2.200 μονάδων έκλεισε και σήμερα η Σοφοκλέους, συμπληρώνοντας 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Παραμένει ερωτηματικό εάν τα επίπεδα αυτά θα αντέξουν στις πιέσεις των πωλητών ή θα υπάρξει και νέα υποχώρηση.

Η γραμμή... Μαζινό των 2.200 μονάδων ”κράτησε” κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, χωρίς όμως να συνοδευτεί από ταυτόχρονη διακοπή της πτωτικής τάσης του Δείκτη, ο οποίος έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 2.200,41 μονάδες, συμπληρώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο έντεκα σερί πτωτικές συνεδριάσεις.

Εν τούτοις, αξίζει να τονιστεί ότι η εικόνα της ευρύτερης αγοράς, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, υπήρξε σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας, αφού τόσο η κίνηση του Δείκτη στο άνοιγμα (ενδοσυνεδριακά κέρδη 1%) όσο και η συμπεριφορά των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης –με τα ΕΛΠΕ, την Intracom, την Eurobank, τον ΟΤΕ και την Panafon να κλείνουν σε θετικό έδαφος– έδωσε κάποιες ελπίδες.

Στον αντίποδα, η Περιφέρεια αποτέλεσε σήμερα τον αδύναμο κρίκο του ΧΑΑ, με το δείκτη FTSE Small Cap να υποχωρεί σε ποσοστό 0,54%, ενώ και η εικόνα των τίτλων στο κλείσιμο, με 177 πτωτικές και 126 μετοχές, αναδεικνύει πλήρως την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον κατά το δεύτερο ήμισυ της ημέρας.

Ωστόσο, τουλάχιστον ”ευπρόσδεκτο” είναι το γεγονός ότι κατά το πρώτο δίωρο των συναλλαγών υπήρξε μια μερική αφύπνιση των μέχρι πρότινος αδρανών επενδυτικών δυνάμεων, χωρίς όμως αυτή η αφύπνιση να συνοδευτεί από σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην αγορά, κάτι που αποτυπώνεται στον ισχνό τζίρο των 62,4 εκατ., εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Από τη μία, η σημερινή ”απροθυμία” των πωλητών να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τυπικά ευάλωτες μετοχές της Εθνικής (-0,8%) και της Εμπορικής (αμετάβλητη) δημιουργεί κάποια θετικά αισθήματα, αφού δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας –πρόσκαιρης ενδεχομένως– αντίδρασης Δείκτη και αγοράς κατά το άνοιγμα αύριο. Παρά ταύτα, το ότι προς το κλείσιμο ο Δείκτης δέχεται την τελευταία εβδομάδα σημαντικές πιέσεις, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό ”σήμα” αδυναμίας δημιουργίας βάσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η μετοχή της Arrow ΑΕΕΧ, ενώ ιστορικό χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες κατέγραψαν οι μετοχές των Stabilton, Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι, Τεξαπρέτ, Alpha Bank, Alsinco, Arrow, Aγροτική Ασφαλιστική, Ελαίς και Alpha Leasing.

Tέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στο ΔΟΛ (30 τεμάχια στην τιμή των 3,24 ευρώ), ένα πακέτο στη ΔΕΗ (70.000 τεμάχια στην τιμή των 13,06 ευρώ) και ένα πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (30.000 τεμάχια στην τιμή των 21,16 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v