Σοφοκλέους: Ιδού η... νέα ευκαιρία

Το κλείσιμο της Παρασκευής αποτελεί ισχυρή θετική ένδειξη που αναζητεί η αγορά. Στην περίπτωση που αμβληθούν οι πιέσεις στις τράπεζες και εξακολουθήσουν οι προτιμήσεις στις τηλεπικοινωνίες τότε μπορεί να συντηρηθεί η θετική εξέλιξη της Παρασκευής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συναλλαγές 86 εκατ. ευρώ, σε ανοδική συνεδρίαση, με το Δείκτη να κλείνει υψηλότερα των 2.222 - 2.223 μονάδων, αποτελεί αναμφίβολα την ισχυρότερη θετική ένδειξη που αναζητεί η αγορά τις τελευταίες μέρες.

Δεδομένου ότι ενδεχόμενη μεσοπρόθεσμη αντίδραση εξυπηρετεί το σύνολο των ”ενεργών” παιχτών, από τον τελευταίο λομπίστα μέχρι τον ισχυρότερο επιχειρηματία που έχει τον εφιάλτη των μετοχοδανείων, και ότι οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο μέρος τις πωλήσεις τραπεζικών τίτλων του τελευταίου τριμήνου, καθίσταται προφανές πως πολλοί θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από περαιτέρω άνοδο του δείκτη.

Εάν από την ερχόμενη εβδομάδα αμβληθούν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις σε τραπεζικούς τίτλους, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον για τηλεπικοινωνίες, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανότατη η συντήρηση της τάσης. Προς κάτι τέτοιο συνηγορούν και οι μετακυλίσεις θέσεων ”πωλητών” σε συμβόλαια αγοραστών από παίχτες της αγοράς παραγώγων, μεταστροφή που ενισχύθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Εάν θεωρηθεί ότι τα ομολογουμένως αρνητικά αποτελέσματα των τραπεζών για το α’ τρίμηνο μπορεί να προκαλέσουν ένα ακόμα κύμα πωλήσεων σε μετοχές του κλάδου, το πιθανότερο είναι πως θα συμβεί προς την ημέρα σύγκλισης της γενικής συνέλευσης της Εθνικής (24/4).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κυρίως οι ξένοι, που τοποθετούνται με ιδιαίτερη προσοχή στην Εθνική στα επίπεδα των 21 ευρώ, ενδέχεται να επιχειρήσουν να επωφεληθούν από αντίδραση του κλάδου, προτού αυτός υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα.

Η άλλη πλευρά βέβαια επισημαίνει πως οι σημαντικότατες απώλειες του τραπεζικού κλάδου το τελευταίο εξάμηνο (αλλά και από την αρχή της χρονιάς) σε μεγάλο βαθμό έχουν απορροφήσει – αφομοιώσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Επενδυτικά σχήματα, χρηματιστηριακοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εκμεταλλεύτηκαν, όπως αναμένονταν άλλωστε, την πρώτη μικρή θετική αφορμή που τους δόθηκε.

Είναι προφανές πως αν δεν προδοθούν και πάλι από τα blue chips, θα γίνουν ενεργότεροι και πιο δραστήριοι από την αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας. Και μη μας διαφεύγει πως λόγω του μείζονος προβλήματος των μετοχοδανείων, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα ήταν όχι μόνο επιθυμητή, αλλά ίσως και επιδιωκόμενη μια αντίδραση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v