Θα δικαιωθούν οι... τολμηροί;

Ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της Σοφοκλέους, βοηθούμενα από την ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες, έδωσε το έναυσμα για τοποθετήσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Απομένει να επιβεβαιωθούν οι τολμηροί.

Μία πάνω, μία κάτω, μία πάνω, μία κάτω. Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις μπορεί μεν να μην είναι συμβατή με την έννοια της εξισορρόπησης, ωστόσο ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και ένα δίμηνο η αγορά δείχνει μία διάθεση αντίδρασης από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, χωρίς όμως τεχνικά κάτι τέτοιο να ”τεκμηριώνεται”.

Βοηθούμενη από την αγελαία συμπεριφορά των τίτλων της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (μόλις 48 οι πτωτικές μετοχές, όσες δηλαδή ήταν οι ανοδικές τη Δευτέρα), το ενδιαφέρον για ΟΤΕ και Cosmote, αλλά και την επανατοποθέτηση σε τραπεζικούς τίτλους, με επίκεντρο την Εμπορική (2,3%), ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σήμερα εκ νέου πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, κλείνοντας στις 2.222,71 μονάδες, με κέρδη 1,62%.

Εν τούτοις η εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα εξακολουθεί να προκαλεί ”πονοκεφάλους”, αφού η ρηχή αγορά του ΧΑΑ καθίσταται ολοένα και πιο επιρρεπής σε έντονες διακυμάνσεις, άποψη που έχει εν μέρει επιβεβαιωθεί αυτή την εβδομάδα.

Εκ των 112,5 εκ. ευρώ, τα 43 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, με 41 εκ. να αντιστοιχούν σε ενδο-ομιλικά ”γυρίσματα” της Eurobank (2,4 εκ. μετοχές) και του Ιατρικού (1 εκ. τεμάχια).

Βραχυπρόθεσμα, μια οποιαδήποτε μείωση του spread (εύρους) διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία βάσης πάνω από τις 2.200 μονάδες, θα αποτελούσε μια πρώτη – όσο και βάσιμη – ένδειξη ότι το ΧΑΑ μπορεί να σταθεροποιηθεί, προσφέροντας έστω και βραχυχρόνια κέρδη σε όσους τολμούν να την εμπιστευτούν.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Cosmote (75.000 τεμάχια στην τιμή των 9,46 ευρώ), ενώ δύο μετοχές, ο Δρομέας και η Ιμάκο κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό. Επίσης, χαμηλό 52 εβδομάδων κατέγραψαν οι τίτλοι Κτήμα Λαζαρίδη, Πετζετάκις (κ), Αλλατίνη (κ), Albio, Δρομέας, Ιμάκο, Alpha, Εμπoρική, LogicDis και Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v