Παιχνίδια τραπεζικής υποτίμησης στο ΧΑΑ

Χαμηλότερα ο FTSE 20 και η αγορά, με αφορμή αμφίσημες υποτιμητικές εκθέσεις για τραπεζικά χαρτιά και συγκεκριμένα για Εθνική και Alpha. Το πόσο ευσταθεί η εκτίμηση της Salomon θα το κρίνει η διάθεση των αγοραστών για μετοχές των δύο τραπεζών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε παιχνίδια υποτιμητικών εντυπώσεων, με αφορμή... αμφίσημες εκθέσεις ξένων ”παίζεται” χαμηλότερα μέσω Εθνικής – Alpha, ο FTSE 20 και κατ’ επέκταση η αγορά.

Υποβαθμίζει, λοιπόν, η έγκριτη Salomon τις Εθνική, Alpha, με άμεσες και ορατές παρενέργειες, καθώς σε μια ευαίσθητη και εύθραυστη για την ψυχολογία της αγοράς περίοδο ”πιέζεται” ο τραπεζικός χαμηλότερα.

Κατά πόσον ευσταθεί το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης, θα φανεί από τις διαθέσεις υποψήφιων αγοραστών στα 15,8 ευρώ (και πάνω) για την Alpha και στα περίπου 20,2 ευρώ για την Εθνική. Ευνόητο ήταν, μέχρις ότου συνειδητοποιήσουν οι ενεργοί παίκτες, την αφορμή που πιέζονται οι Εθνική – Alpha, να διαταραχθεί το κλίμα.

Παράδοξο είναι ότι οι συγκεκριμένες μετοχές ”αφήνονται” με σχεδόν μηδενική εμπορευσιμότητα να υποχωρήσουν σημαντικά χαμηλότερα. Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δίδυμο Εθνικής – Alpha, στη συμπεριφορά των συγκεκριμένων μετοχών, κυρίως όμως σε όσους θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Τεχνικά η μετοχή της Alpha θα πρέπει να αντιδράσει προς τα 15,8 ευρώ, της δε Εθνικής στα 20,2 ευρώ, με πιθανότερο το περιθώριο αντίδρασης για τη δεύτερη, καθώς η προσφορά στα 20,28 ευρώ είναι περιορισμένη με ισόποση ζήτηση οριακά χαμηλότερα στα 20,26 ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται να έχει η μετοχή της Alpha με μεγαλύτερη προσφορά στα 15,96 και πιο ”αδύναμο πήχη” – στήριξη στα 15,94 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v