Θολό τοπίο θυμίζει το ΧΑΑ

Με εξαιρετικά βραχυχρόνιο ορίζοντα φαίνεται πως πραγματοποιούνται οι όποιες τοποθετήσεις στο ΧΑΑ, ενώ οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί είναι τεχνικές. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα στην ελληνική αγορά, όπου η εικόνα ήταν ακριβώς αντίθετη από τη χθεσινή.

Μετά την άνοδο η... πτώση, με το ΧΑΑ να συνεχίζει να εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό volatility, καθιστώντας τόσο τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις εξαιρετικά δυσχερείς, όσο και αποδεικνύοντας ότι όσοι τοποθετούνται το τελευταίο διάστημα το κάνουν με εξαιρετικά βραχυχρόνιο ορίζοντα, αφού η δυναμική αντίδρασης φαίνεται να εκλείπει.

Δύο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς: Το πρώτο αφορά στην εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα, αφού μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 10,3 εκ. ευρώ, ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 58 εκ. ευρώ, εκ των οποίον το 40% περίπου αφορούσε σε συναλλαγές επί 7 μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Με τις Alpha Bank (-2,5%) και Εθνική (-2,8%) να δέχονται ισχυρότατες κατά διαστήματα πιέσεις απόρροια και της σύστασης που φέρεται να έκδωσε η SSSB προτρέποντας σε μείωση θέσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, θέτοντας σημαντικά χαμηλότερες τιμές-στόχου για τις δύο προαναφερθείσες μετοχές, δεν υπήρξε και μεγάλο περιθώριο αντίδρασης, με μόνη τη Cosmote (2,8%) να αντισταθμίζει τις πιέσεις, καθότι το τελευταίο διήμερο εντολές αγοράς από το εξωτερικό την ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα θετικά της συνεδρίασης καταλογίζεται το γεγονός ότι στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων (2.207,53, απώλειες 0,68%), χωρίς όμως η εξέλιξη αυτή να αποτελεί βάσιμη ένδειξη ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να δημιουργηθεί βάση στη συγκεκριμένη ζώνη.

Τέλος, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η κίνηση των ΣΜΕ επί του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-20 στο ΧΠΑ, καθώς τόσο ο υψηλός τζίρος όσο και η λήψη long θέσεων, στις οποίες ανταποκρίθηκαν μερικώς οι market makers, δημιουργούν την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να ”ποντάρουν” σε μια πρόσκαιρη άνοδο Δείκτη και αγοράς, με την εκκαθάριση των συμβολαίων Απριλίου να πραγματοποιείται τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η μετοχή των Μινωικών Γραμμών, ενώ χαμηλό 52 εβδομάδων κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Q&R, Μινωικές Γραμμές, Alpha Leasing και Ελαϊς.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στον ΟΤΕ (50.000 τεμάχια στη τιμή των 16,5 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Cosmote (125.000 τεμάχια στη τιμή των 9,92 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v