Μια από τα ίδια (και σήμερα) στη Σοφοκλέους

Σε επίπεδα κάτω των 2.170 μονάδων έκλεισε σήμερα η Σοφοκλέους, πιεζόμενη για μία ακόμη ημέρα από τις τράπεζες, ενώ περιορισμένες ήταν οι απώλειες στις τηλεπικοινωνίες. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν 298 μετοχές, ενώ 31 με κέρδη.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑΑ, εν μέσω σημαντικών ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, το κλείσιμο θέσεων στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Αlpha οδήγησε τους συγκεκριμένους τίτλους στο να καταγράψουν απώλειες 3%, 2,81%, 2,82%, αντίστοιχα, με τον κλάδο των τραπεζών να ζημειώνεται σε ποσοστό 2,91%.

Σε ρόλο αντισταθμιστή οι τηλεπικοινωνίες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με οριακές απώλειες 0,39%, ωστόσο η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος στα βαριά χαρτιά υπήρξε κάτι παραπάνω από προφανής, άποψη που υποστηρίζεται από τον ισχνό τζίρο των 57,5 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακά άσχημη είναι και η τελική εικόνα στο εύρος της αγοράς, αφού η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 10:1 ενώ εκ των 31 ανοδικών μετοχών, οι 24 ενισχύθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από το 2%.

Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει όσους εκτιμούσαν ότι είναι φύσει αδύνατον ο Γενικός Δείκτης να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, με τα υπάρχοντα επίπεδα ρευστότητας και συνεπώς το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 2.167,45 μονάδες (-1,63%) καθιστά πολύ πιο ορατό το σενάριο της ταχείας διολίσθησης προς την ευρύτερη ζώνη των 2.000 μονάδων, άποψη η οποία προβάλλεται ευρέως από έγκυρους αναλυτές, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Είναι προφανές, ότι με το Γενικό Δείκτη να είναι ιδιαίτερα τραπεζοβαρής και τις τράπεζες να μην ” τραβάνε”, οποιαδήποτε απόπειρα ανάκαμψης, μετατίθεται για το χρονικό εκείνο σημείο, όπου οι αποτιμήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα θεωρηθούν από τους εγχώριους και ξένους θεσμικούς ως ελκυστικές, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Εκδόσεις Λυμπέρη, Περσεύς, ΔΟΛ, Δρομέας, ΕΤΒΑ, Ιασώ, Euromedica, Μινωικές Γραμμές, Νestos και Αγροτική Ασφαλιστική, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Stabilton, Τεξαπρέτ, Εκδόσεις Λυμπέρη, Περσεύς, Multirama, Altec, Alfa Alfa Holdings, Πετζετάκις, ΔΟΛ και Flexopack.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη μετοχή της Αφοί Μεσοχωρίτη (100 τεμάχια στην τιμή των 1,25 ευρώ), ένα πακέτο στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (50.000 τεμάχια στην τιμή των 19,7 ευρώ), ένα πακέτο στη μετοχή της Κούμπας (650 τεμάχια στην τιμή των 2,26 ευρώ) κι ένα πακέτο στη μετοχή της Θεμελιοδομή (180.000 τεμάχια στην τιμή των 4,04 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v