Κίνητρα ουσίας έχει ανάγκη η Σοφοκλέους

Η αγορά συνεχίζει να πιέζεται καθώς η ψυχολογία πλησιάζει στο ναδίρ. Είναι προφανώς ώρα για ουσιαστικές επαφές μεταξύ των αρχών, των πολιτικών ”προϊσταμένων” και των παραγόντων της αγοράς. Ισως είναι ώρα να βρεθούν πραγματικά ”κίνητρα” για τη Σοφοκλέους, τώρα που συζητείται η υποτιθέμενη φορολογική ”μεταρρύθμιση”.

Κίνητρα ουσίας έχει ανάγκη η Σοφοκλέους
Ενώ η αγορά συνεχίζει τη διολίσθησή της με ”αναιμικό” τζίρο, το ενδιαφέρον φαίνεται να παραμένει επικεντρωμένο στα δυσάρεστα αποτελέσματα των τραπεζών και οι ανησυχίες κορυφώνονται, καθώς η αυξητική τάση στον πληθωρισμό συνδυάζεται με πιθανή άνοδο στα ευρω-επιτόκια.

Ωστόσο, στη Σοφοκλέους δεν υπάρχουν μόνο τράπεζες. Υπάρχουν πάρα πολλές εμπορικές και βιομηχανικές εταιρίες. Το επόμενο λοιπόν ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν τα δικά τους κέρδη στο α΄τρίμηνο του έτους.

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, ούτε η απάντηση του ερωτήματος αυτού αναμένεται να ικανοποιήσει την αγορά. Το πιθανότερο είναι οτι ο ”φαύλος κύκλος” θα συνεχιστεί, τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Στην ουσία λοιπόν, οι επενδυτές καλούνται αυτή τη περίοδο να συγκρίνουν τα θεμελιώδη μεγέθη και να καταλήξουν στις μετοχές εκείνες που πλέον ”κρύβουν” αξία και υπόσχονται αναπτυξιακές προοπτικές.

Ισως πιο σημαντικό όμως για το επόμενο διάστημα, είναι να καταλήξουν σε μια κοινή στάση οι αρχές (ΧΑΑ, Κεφαλαιαγορά και υπουργείο Οικονομίας) με τους παράγοντες της αγοράς.

Μόνο μια συγκροτημένη σταση, η οποία θα προκύψει μετά από ουσιαστικές συνομιλίες και επαφές μπορεί σε αυτή τη φάση να ενισχύσει τον κυρίαρχο παράγοντα της ψυχολογίας.

Οι αρχές θα πρέπει επιτέλους να δείξουν οτι κατανοούν σε πόσο ευαίσθητη περίοδο βρίσκεται η Σοφοκλέους. Να σταματήσουν τα ”πειράματα” και οι τεχνικές αλλαγές. Να δοθούν διαβεβαιώσεις για προσωρινό έστω ”πάγωμα” των εισπρακτικού χαρακτήρα ”μετοχοποιήσεων”, να αρχίσει η αναζήτηση πραγματικών επενδυτικών κινήτρων, με άξονα τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τώρα που υποτίθεται οτι ξεκινά η φορολογική μεταρρύθμιση.

Οσοι πιστεύουν οτι η είσοδος των Ταμείων και η κατηγοριοποίηση των μετοχών ή άλλα μέτρα αυτού του είδους θα φέρουν την άνοιξη, απλά θα απογοητευθούν διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις προσδοκίες της αγοράς.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v