Ούτε οι αριθμοί ”ευημερούν” πλέον

Αρνητικά είναι τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύοντας τελικώς οτι η πορεία της αγοράς είναι παράλληλη με αυτή της οικονομίας, έστω κι αν η Σοφοκλέους προπορεύθηκε. Το θέμα είναι πως και πότε θα κλείσει ο φαύλος κύκλος.

Ούτε οι αριθμοί ”ευημερούν” πλέον
Τα μέτωπα της οικονομικής πολιτικής φαίνεται οτι τελικώς ”ανοίγουν” αλλά δεν... κλείνουν. Ότι έγινε με το ασφαλιστικό επαναλαμβάνεται και με το φορολογικό, καθώς οι συνομιλητές της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται εκ προοιμίου πόσο πρόθυμη είναι να καταλήξει στον ”ελάχιστο κοινό παρονομαστή”, έστω κι εάν στην πορεία οι μεταρρυθμίσεις καταλήγουν διαδικαστικές αλλαγές!

Οι τελευταίες μεταβολές στα μακροοικονομικά δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, αποδεικνύοντας οτι δεν είναι μόνο η Σοφοκλέους που κινείται στον αντίποδα της πάλαι ποτέ αισιοδοξίας.

Ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά, οι επενδύσεις, η παραγωγή και η παραγωγικότητα κινούνται πτωτικά, ενώ το δημόσιο φαίνεται εσχάτως να έχει επιστρέψει στους παλιούς... κακούς ρυθμούς. Μείωση στα έσοδα, αύξηση στις δαπάνες! Το πιο ανησυχητικό λοιπόν είναι οτι σταμάτησαν να ”ευημερούν” και οι αριθμοί!

Πολλοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που υποστηρίζουν πλέον οτι το τρένο της ”σύγκλισης” και της ανάπτυξης κινδυνεύει σοβαρά με εκτροχιασμό, καθώς οι όποιες επιτυχίες των τελευταίων ετών δεν έχουν ”κατοχυρωθεί” και ενδέχεται να αποδειχθούν αναστρέψιμες.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιθυμούσαν μια πολιτική ουσίας με κύριο άξονα τη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και συντελεστών της οικονομίας, χωρίς εκπλήξεις και με συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο, έως στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικός διάλογος.

Το ίδιο ισχύει και στη Σοφοκλέους. Οι αρχές δείχνουν να αγνοούν, την ”πραγματικότητα” της αγοράς και ματαιοπονούν προγραμματίζοντας αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (όπως για παράδειγμα η πανταχόθεν βαλλόμενη κατηγοριοποίηση) που στη σημερινή κατάσταση της Σοφοκλέους στερούνται οποιασδήποτε ουσίας και αποτελεσματικότητας.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v