Μπροστά οι τράπεζες, σημαία η Εθνική

Τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς φαίνεται να εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την πορεία των τραπεζών. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι απόψεις ξένων και ελληνικών οίκων για ανάκαμψη το ερχόμενο τρίμηνο, αναμένεται μεσοπρόθεσμη αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τις τράπεζες, αποκλειστικά και μόνο, εξαρτώνται τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς. Στην περίπτωση, που εκτιμήσεις όλο και περισσότερων ξένων και εγχώριων οίκων για ενδεχόμενη ανάκαμψη από το ερχόμενο τρίμηνο επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να αναμένεται μεσοπρόθεσμη αντίδραση.

Οι τεχνικές, βέβαια, λεπτομέρειες δεν φαίνεται να ευνοούν το σενάριο μιας μεσοπρόθεσμης και σημαντικής αντίδρασης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν προσέγγιση ή και υποχώρηση χαμηλότερα των 2.000 μονάδων.

Το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε μια ”αναιμική” αντίδραση με 107 μετοχές να καταγράφουν νέο ”χαμηλό” έτους και την πλειονότητα των Συμβολαίων να μην προϊδεάζουν για ξεκάθαρη κίνηση, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών αρνητικών παραμέτρων.

Εξίσου ισχυρό όμως είναι και το... τεχνικό κίνητρο που διαγράφεται από την συμπεριφορά των πέντε βασικών μετοχών του κλάδου από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Η αντίδραση ή θα έρθει μέχρι, το αργότερο, τις 24 Απριλίου (μέρα σύγκλισης της Γ.Σ της Εθνικής και αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE) ή θα φέρει την αγορά προς τα επίπεδα που εκτιμούν οι απαισιόδοξοι.

Ένα επιπλέον τεχνικό στοιχείο που προϊδεάζει για ολοκλήρωση της διολίσθησης, είναι το ”κλείσιμο” θέσεων συγκεκριμένων παικτών, του ΧΠΑ, που τοποθετούνται πτωτικά στον FTSE 20 από τα επίπεδα των 1.400 – 1.450 μονάδων (όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό σχόλιο).

Μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης θα επικεντρωθούμε σε επιμέρους κινήσεις όπως αυτή της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών. Η σταθερότητα για παράδειγμα της Ιντραλότ, δικαιολογείται πλήρως από την εκτός σοβαρού απροόπτου, αναβάθμισή της στον FTSE 20. Ανάλογη ”διορατική” κίνηση μπορεί να θεωρηθεί το χθεσινό 8,3% της μετοχής του Αστέρα (με 4.630 μετοχές) λόγω της πιθανότατης ένταξης της μετοχής στον ΜΚ 40. Περιορισμένες οι επιμέρους θετικές κινήσεις και εκλάμψεις μετοχών πλην όμως πληθαίνουν καθημερινά.

Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά στις παρατηρήσεις ανθρώπων της αγοράς, πως ”η διετής διόρθωση είναι μεν μεγάλη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη, πλην όμως είχε προηγηθεί εξίσου μεγάλη και εξίσου εκρηκτική άνοδος”, η υποχώρηση της Σοφοκλέους στα επίπεδα του 1996 φανερώνει τη ”γύμνια” των αριθμών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v