Ρυθμιστής οι τράπεζες...

Σήμερα ή το πολύ αύριο θα φανεί εάν ήταν θετική ανάπαυλα η χθεσινή πορεία της αγοράς. Κυρίως θα εξαρτηθεί από το εάν θα συνεχιστεί το ”παιχνίδι” κεφαλαιοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από τη στάση των θεσμικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετική ανάπαυλα ή όχι, η χθεσινή αντίδραση θα φανεί κυρίως σήμερα και λιγότερο αύριο. Θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο όπως κάθε ουσιαστική αντίδραση, άλλωστε, από το αν θα συνεχιστεί το ιδιότυπο παιχνίδι κεφαλαιοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο και τη στάση των ξένων – εγχώριων θεσμικών.

Τα δεδομένα είναι μετρημένα και αφορούν στην εκτίμηση ότι η χθεσινή αντίδραση της Εθνικής δεν την διασφαλίζει ακόμη και θα μπορούσε ή θα πρέπει να συνεχιστεί. Η πλευρά της Eurobank θα αντιδράσει, αλλά όχι σήμερα, καθώς εξυπηρετείται έμμεσα από την ανακατάταξη δυνάμεων.

Οι λίγοι ξένοι που τοποθετούνται κυρίως σε τηλεπικοινωνίες, θα ήθελαν για παράδειγμα να αγοράσουν Alpha χαμηλότερα των 15 ευρώ, αλλά δεν τους βγήκε. Δεν είναι σίγουρο ότι θα αγοράσουν Εθνική στα 20,5 – 21 ευρώ και γιατί όχι Eurobank χαμηλότερα σήμερα – αύριο.

Από την άλλη πλευρά οι εγχώριοι θεσμικοί, στην πλειονότητά τους κινούμενοι σαν... αγέλη, πωλούν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών τραπεζικές μετοχές. Τα αποτελέσματα της διαχείρισής τους κρίνουν εκτός από την τσέπη των επενδυτών πους τους εμπιστεύεται και την αξιοπιστία τους. Οι τέσσερις – πέντε εγχώριοι θεσμικοί γνώστες και λάτρεις της αγοράς, είναι προφανές ότι ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη τακτική.

Στα Παράγωγα δεν αναμένονται σημαντικές ανατροπές, καθώς επιδιώκεται το ”κλείσιμο” του Απριλίου να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις προς τις 1.180 μονάδες για τον FTSE 20. Θα ήταν καλό ο Μάιος – Ιούνιος να βρει τα ΣΜΕ σε ένα κάπως πιο υποφερτό εύρος διακύμανσης, δηλαδή στις 1.180 – 1.210 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v