Αγνόησε (;) η αγορά τις εκθέσεις

Δεν φαίνεται να πείθονται οι επενδυτές από τα συντονισμένα αρνητικά σχόλια επενδυτικών οίκων για τράπεζες και ΟΤΕ. Αλλωστε η χρονική συγκυρία του μπαράζ των νέων εκθέσεων προκάλεσε ερωτήματα σε ”νηφάλιους” παράγοντες της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν φαίνεται να έπεισαν και πολλούς πωλητές οι συντονισμένες και αντιφατικές αρνητικές εκτιμήσεις συγκεκριμένων ξένων οίκων.

Ειδικότερα η UBS βλέπει την Εθνική στα 18,1 ευρώ (27,4 προηγούμενη τιμή), την Alpha στα 13,7 (21), την EFG στα 14,2 (13,6), την Εμπορική στα 19 (30,8) και την Πειραιώς στα 6 ευρώ (7,2). Η SSSB αναθεωρεί στα 20 ευρώ (21 η προηγούμενη) την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ.

Ούτως ή άλλως η επιλογή της χρονικής συγκυρίας σε συνδυασμό με την προσπάθεια άσκησης πιέσεων ενόψει των μετοχοποιήσεων μέρους του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, προκάλεσε εύλογα ερωτήματα σε νηφάλιους παράγοντες της αγοράς.

Το μόνο μέχρι στιγμής, που έχει επιτευχθεί, είναι να κερδίσουν το discount (0,87%), που είχαν επενδύσει χθες short οι περισσότεροι στην αγορά του ΧΠΑ. Βέβαια, ο συσχετισμός ανοδικών/ πτωτικών μετοχών είναι υπέρ των δεύτερων και με σημαντική διαφορά.

Όμως, αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η σταθεροποίηση της αγοράς και η απορρόφηση με το μικρότερο δυνατό κόστος των όποιων υποτιμητικών προσπαθειών καταβάλλονται αυτή την περίοδο. Το γεγονός ότι μετά από μήνες, ορισμένοι ξένοι ξανακοιτάζουν τις κεφαλαιοποιήσεις συγκεκριμένων ελληνικών τραπεζών αποτελεί από μόνο του θετικό δείγμα γραφής.

Θα φανεί στη συνέχεια, κυρίως την επόμενη εβδομάδα, κατά πόσον θα τοποθετηθούν στα τρέχοντα ή οριακά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v