Προς θετική αντιστροφή του κλίματος;

Η οριστικοποίηση της παραμονής Καρατζά στο πηδάλιο της Εθνικής, η προώθηση των συγχωνεύσεων - συνεργασιών στις κατασκευές και το εμπόριο, σε συνδυασμό με την εκτόνωση των πιέσεων στις τράπεζες δημιουργούν συνθήκες θετικής αναστροφής του κλίματος. Τό ”χαρτί” των ταμείων παίζει η κυβέρνηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Κάηκαν” χθες, Παρασκευή, όσοι είχαν ποντάρει σε περαιτέρω υποχώρηση του FTSE 20 χαμηλότερα των 1.149 μονάδων. Κυρίως η Εθνική δεν τους έκανε το ”χατήρι”, παρά την... αντιφατική έκθεση της UBS που υπερθεμάτιζε για την Eurobank και υποβάθμιζε τον πρώτο σε κεφαλαιοποίηση τραπεzικό όμιλο.

Η οριστικοποίηση της εκ νέου υποψηφιότητας του Θόδωρου Καρατζά στο ”τιμόνι” της Εθνικής σε συνδυασμό με εντολές αγοράς σε μετοχές του FTSE 20 αντέστρεψαν το κλίμα.

Εκτός σοβαρού απροόπτου από το εξωτερικό, στην περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί, τη Δευτέρα, τις 2.230 μονάδες ανοίγει ο δρόμος, αρχικά, για τις 2.320 και ανάλογα με τη συγκυρία βλέπουμε το πόσο ψηλότερα. Ένα front running είναι προφανές ότι ετοιμάζεται μεθοδικά από την προηγούμενη Παρασκευή και στο πλασίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθούν ορισμένες κινήσεις ”διορατικών” παικτών.

Δεν είναι τυχαία η άνοδος της Intracom με αυξημένο τζίρο ούτε το γύρισμα της Alpha ή η διακύμανση της Βιοχάλκο, οι τοποθετήσεις στα ΕΛΠΕ, Ελληνική Τεχνοδομική και άλλες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ούτε είναι τυχαία η δημοσιότητα που δίδεται στην αναμονή νέων τοποθετήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία με πρώτο αυτό του ΟΤΕ ( που ήδη ξεκίνησε)

Από την άλλη πλευρά οι έντονες, κυρίως βραχυπόθεσμες, διακυμάνσεις που προκαλούν οι σχέσεις ανταλλαγής θα κρατήσουν στο προσκήνιο αρκετές εισηγμένες. Αιχμή ο κατασκευαστικός κλάδος, όπως φανηκε από την αντίδραση των Ελληνικής Τεχνοδομικής - ΑΚΤΟ, Κ.Ι.Σαραντόπουλος - Παντεχνική, ΓΕΚΑΤ - Γνώμων, αλλά και των Κωτσόβολου - Ράδιο Αθήναι. Είναι λοιπόν προφανές πού ”παίζεται” το επόμενο στοίχημα υπεραξιών.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σε όλα τα άλλα και η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται από τις χρηματιστηριακές αρχές να φανεί ότι αποδίδει, επιτέλους, το έργο τους. Μία ευτυχής κατάληξη, που θα έχει πολλαπλούς ωφελημένους από τον τελευταίο εγκλωβισμένο επενδυτή μέχρι και τον ισχυρότερο χρεωμένο επιχειρηματία. Η άνοδος θα ωφελήσει πολλούς και γι’ αυτό από πολλούς επιδιώκεται να έρθει. Αλλωστε η αγορά δεν είναι δα και στα ακριβότερά της...

Το ερώτημα βεβαίως παραμένει σε σχέση με το εύρος -και πρωτίστως τη διάρκεια- μιας ενδεχόμενης ανοδικής κίνησης, όσο δεν αλλάζουν οι γενικότερες μακρο και μικρο οικονομικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v