Συγχρονισμένες κινήσεις βελτιώνουν την εικόνα

Η δυναμική που επέδειξαν οι τράπεζες οδήγησαν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες για τρίτη συνεχή ημέρα με αποτελεσμα να ενταθεί και η δραστηριοποίηση των επενδυτικών σχημάτων στην Περιφέρεια.

Συντονισμένη η σημερινή ανοδική κίνηση Δείκτη και αγοράς, καθώς μετά το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, όποτε και έγινε προφανές ότι οι τράπεζες εμφάνιζαν την απαραίτητη δυναμική προκειμένου να συντηρήσουν το Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, εντάθηκαν οι τοποθετήσεις Περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων σε τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ουσιαστικά, σήμερα είχαμε να κάνουμε με μια απόπειρα των lobbies να εδραιώσουν τις χθεσινές τους θέσεις, τονώνοντας την εμπιστοσύνη του retail στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Σοφοκλέους.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι 243 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, εκ των οποίων 75 ενισχύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ ακόμα πιο σημαντική υπήρξε η ενίσχυση του τζίρου στα 84 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 5,5 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Το κλείσιμο βρήκε το Γενικό Δείκτη τιμών στις 2.216,8 μονάδες, ενισχυμένο σε ποσοστό 0,76%, με μόνο τις ασφάλειες να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Στον αντίποδα, οι τράπεζες μπόρεσαν, επιτέλους, να οδηγήσουν την άνοδο, με τις Alpha Bank (1,2%) και ΕΤΕ (1,4%) να οδηγούν την ανάκαμψη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δύο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το πρώτο αφορά στην διαπραγμάτευση άνευ μερίσματος από αύριο της Εθνικής, εξέλιξη που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε υποχώρηση της εν λόγω μετοχής, με συνέπεια να απαιτείται η αντιστάθμιση των πιέσεων από τις λοιπές τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες. Και εάν για τη πρώτη κατηγορία τίτλων δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω αντίδρασης, οι τηλεπικοινωνίες σήμερα, με εξαίρεση την Cosmote (1,5%) η οποία εμφανίζει άκρως ικανοποιητική συμπεριφορά, δεν έδειξαν ιδιαίτερη δυναμική, με τη Panafon να υποχωρεί σε ποσοστό 1,7%.

Το δεύτερο αφορά στις εμφανείς δυνατότητες αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών που δημιουργούνται μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα άνοιγμα σε θετικό έδαφος αύριο, και στη συνέχεια η αποκόμιση κερδών να οδηγήσει εκ νέου σε επαναπροσέγγιση των 2.200 μονάδων. Μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά ανησυχητική είναι, αφού αν μη τι άλλο η αγορά δείχνει να δημιουργεί μια βάση, απαραίτητη εάν είναι να δούμε μια μονιμότερη του προσωρινού αντίδραση Δείκτη και αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v