Πραγματικές ”λύσεις” περιμένει η Σοφοκλέους

Η αγορά έχει πλέον ανάγκη από πραγματικές λύσεις και όχι από ”μπαλώματα”, ωστε να εξαλειφθεί η απειλή των αδιεξόδων. Αυτό το μήνυμα μετέφερε η έκθεση Παπαδήμου, σε μια περίοδο κατα την οποία η Σοφοκλέους περιμένει επιτέλους τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Πραγματικές ”λύσεις” περιμένει η Σοφοκλέους
H Σοφοκλέους βρίσκεται ουσιαστικά σε μια φάση ”αναμονής” και συσσώρευσης δυνάμεων, καθώς το λεγόμενο downside εμφανίζεται περιορισμένο, ( είναι χαρακτηριστική η απροθυμία της αγοράς σε κάθε απόπειρα διολίσθησης κάτω από τις 2160-2180 μονάδες), κι από την άλλη έως στιγμής δεν φαίνεται να συντρεχουν λόγοι για μία ανοδική κίνηση.

Οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν να έχουν βρεί πλέον κάποιο πρώτο σημείο ισορροπίας, ενω οι πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες δεν φαίνονται ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα.

Στην ουσία η αγορά ”περιμένει”, όχι τα διάφορα σενάρια που ήδη εξυφαίνονται προκειμένου να τονωθεί η ψυχολογία ( ειροές από τα ταμεία, φήμες για νέες συγχωνεύσεις-συνενώσεις δυνάμεων) όσο τα πραγματικά μέτρα που έχει ανάγκη.

Ουσιαστικά, η αποχαιρετιστήρια έκθεση Παπαδήμου, η οποία δεν θα μπορούσε να μεταφέρει ή να εκφράσει με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες και τις αγωνίες της ”αγοράς” καταλήγει σε ένα κεντρικό σημείο άσκησης πολιτικής:

Σταματήστε να ”μπαλώνετε” τις καταστάσεις και δώστε λύσεις.

Μέσα από το ”φορολογικό” και το ”ασφαλιστικό”, σε συνδυασμό με την καλύτερη άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέρει ουσιαστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, μπορούν να δοθούν λύσεις ωστε να αποκτήσει ξανά ”ορμή” η οικονομική δραστηριότητα ( και κατ επέκταση η Σοφοκλέους).

Λύσεις που δεν αποτελούν ”ουτοπία” ούτε είναι ανεφάρμοστες στην ελληνική πραγματικότητα, όπως κατα καιρούς έχει υποστηριχθεί, εφόσον προτείνονται από τον κεντρικό τραπεζίτη που επι σειρά ετών αντιμετώπισε με επιτυχία, μια σειρά από εγγενή προβλήματα της οικονομίας.

Με πιό απλά λόγια τα διάφορα μέτρα που εως στιγμής έχουν ληφθεί δεν είναι παρά μπαλώματα, απόπειρες να κρυφτούν τα προβλήματα ”κάτω από το χαλί” και δεν αρκούν σε μια περίοδο που ήδη έχουμε κατακτήσει την ονομαστική σύγκλιση και κυνηγάμε πλέον την ...πραγματική.

Ακόμη και στη περίπτωση της συνένωσης μεταξυ Εθνικής και Alpha, που απέτυχε μεν αλλά ουδόλως έχει ”ξεχαστεί” ( αφού τα σενάρια για επανάληψη της προσπάθειας συνεχίζουν να κυκλοφορούν) ποιός αμφιβάλει οτι οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν υπήρχε προοπτική ανεμπόδιστου εξορθολογισμού της λειτουργίας του νέου ”σχηματος, με τρόπο σύνηθη στο εξωτερικό αλλά ”ανεπίτρεπτο” στην τρέχουσα ελληνική πρακτική;

Αυτός ο εκσυγχρονισμός των πλαισίων αλλά και των νοοτροπιών, είναι το ζητούμενο. Και το ερώτημα παραμένει άν η κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην πρόκληση.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v