Αυτόνομα η Σοφοκλέους με υψηλό τζίρο

Την αυτόνομη πορεία της έναντι των διεθνών αγορών επιβεβαίωσε και σήμερα η Σοφοκλέους, κλείνοντας στα επίπεδα των 2.320 μονάδων με τζίρο που ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ, λόγω των εντεινόμενων τοποθετήσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια σε τραπεζικούς τίτλους. Στις τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 5,20% έναντι 4,80% του Mid 40.

Τρίτωσε το... καλό σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του κίνηση εν μέσω εντεινόμενων τοποθετήσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων στις τράπεζες και εν μέρει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εξέλιξη που είχε ως συνέπεια ο Δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό της ημέρας, και δη στις 2320,81 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,98%.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτής, και δη στο γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα ξεπέρασε εκ νέου τα 100 εκ. ευρώ (112 εκ. με 8,3 εκ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές), καθώς επίσης και στο ότι η αποκόμιση κερδών που συντελέστηκε στη Περιφέρεια δεν σηματοδότησε την απόσυρση κεφαλαίων, αλλά την επανατοποθέτηση σε τίτλους που δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόσφατο ”μίνι-ράλι”.

Επιπροσθέτως, η αυτονόμηση της Σοφοκλέους από τις διεθνείς εξελίξεις το τελευταίο τριήμερο – καθότι η εικόνα των διεθνών αγορών κάθε άλλο παρά ”θετική” είναι – δημιουργεί την εντύπωση ότι (επιτέλους) το ΧΑΑ έχει βρει τις δυνάμεις προκειμένου να μπορέσει να αντιδράσει προς υψηλότερες αποτιμήσεις, χωρίς ουσιαστικά να έχει αλλάξει κάτι στο μακροοικονομικό τοπίο.

Όσον αφορά την τάση της Περιφέρειας, τα συμπεράσματα είναι μάλλον αντικρουόμενα. Και αυτό γιατί από τη μία η αποφυγή ”αγελαίων” συμπεριφορών και η εισροή κεφαλαίων (από τους μικροεπενδυτές) δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για μια μονιμότερη του προσωρινού αντίδραση, στον αντίποδα όμως με μόλις 63 μετοχές να κλείνουν με κέρδη άνω του 3% και 57 τίτλους να κλείνουν χαμηλότερα του ενδοσυνεδριακού υψηλού, ενδεχομένως να έχουμε τα πρώτα ”σημάδια” κόπωσης.

Βραχυπρόθεσμα, απαιτούνται – από τεχνικής σκοπιάς – δύο κλεισίματα του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων προκειμένου να κατοχυρωθεί ως βάση η εν λόγω περιοχή, πάντως περισσότερη σημασία έχει τώρα η περαιτέρω ”εμβάθυνση” της αγοράς και λιγότερο η πορεία του Δείκτη. Χωρίς κεφάλαια, ανάκαμψη δεν υπάρχει εξάλλου...

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα στη Sex Form (245.110 τεμάχια στην τιμή των 9,52 ευρώ και 179.780 τεμάχια στην τιμή των 9,5 ευρώ), ένα πακέτο στη ΔΕΗ (45.000 τεμάχια στην τιμή των 14,1 ευρώ), ένα πακέτο στην Intracom (400.000 τεμάχια στην τιμή των 9,22 ευρώ), ένα πακέτο στη Maxim Περτσινίδης (80 τεμάχια στην τιμή των 1,6 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Προμότα (20 τεμάχια στην τιμή των 7,04 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v