Οι υγιείς διορθώσεις δεν φοβίζουν

Η χθεσινή διόρθωση μπορεί να συνεχιστεί και σήμερα, ωστόσο δεν θα πρέπει να φοβίζει, καθώς αποδεικνύει τη διάθεση των ”παικτών” να βγάλουν κέρδη κινούμενοι σε συγκεκριμένο εύρος τιμών. Για τη Σοφοκλέους, συνεχίζει να προέχει η διατήρηση ”στήριξης” στην περιοχή 2.315 - 2.340 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μπορεί να έχει συνέχεια η διόρθωση αλλά για κανέναν λόγο δεν δείχνει να φοβίζει. Έντονες, βραχυπρόθεσμες, ενίοτε ριψοκίνδυνες, αλλά απόλυτα τεχνικές οι κινήσεις από Νέα Υόρκη μέχρι... Αθήνα αναδεικνύουν αν μη τι άλλο, τη διάθεση των ”παικτών” να βγάλουν κέρδη κινούμενοι σε συγκεκριμένα εύρη τιμών.

Αφ’ ης στιγμής τα οικονομικά μεγέθη διεθνώς, δεν μπορούν (και δεν έχουν λόγο) αυτή την περίοδο να οδηγήσουν ανοδικά τις αγορές, οι όποιες αποδόσεις θα ”παίζονται” μεταξύ διακυμάνσεων, που ελέγχονται σχεδόν απόλυτα.

Για τη Σοφοκλέους προέχει η διατήρηση της ”στήριξης” των 2.315 – 2.340 μονάδων και ειδικότερα του ”χαμηλού” της σημείου, όπου αναμένεται εξασθένιση πωλητών και επανεμφάνιση αγοραστών. Εάν κρίνουμε από τις θέσεις των Παραγώγων, τα Συμβόλαια δηλαδή του Μαΐου που παραμένουν ακάλυπτα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε ιδιαίτερη πίεση, να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα, αλλά ούτε και βιασύνη για να ”γυρίσουν” οι Δείκτες σήμερα.

Φαίνεται ότι μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια αντίδραση, θα διευκόλυνε αρκετούς, να ξεκινήσει από τα μέσα της αυριανής συνεδρίασης. Αυτό που έχει σημασία είναι πως το κλίμα σαφώς έχει βελτιωθεί, η εμπορευσιμότητα περισσότερων μετοχών έχει ενισχυθεί, ο απολογισμός των πρώτων τοποθετήσεων των Ταμείων είναι θετικός και ορισμένοι εγχώριοι θεσμικοί το... ξανασκέφτονται.

Εάν προσέξουμε όμως, συστηματικότερα τις συναλλαγές των τελευταίων εβδομάδων, θα διαπιστωθεί ότι χθες – σήμερα, κατοχυρώνονται τα κέρδη αυτών που ξεκίνησαν την ”αντίδραση”, χρηματοδοτούν δηλαδή με ελάχιστο κόστος την προσπάθεια απεγκλωβισμού της αγοράς, και το σημαντικότερο διαθέτουν ρευστότητα για τον επόμενο κύκλο τοποθετήσεων.

Λίγο πολύ η συμπεριφορά της αγοράς προς τις 2.385 μονάδες είναι πανομοιότυπη με αυτήν πέριξ των 2.315 προτού υπερβεί τη συγκεκριμένη, επίσης μεσοπρόθεσμη, ”αντίσταση”.

Στην Εθνική προφανώς υπάρχουν αγοραστές, φάνηκε και χθες άλλωστε, η ΔΕΗ προετοιμάζεται για την και τυπική ένταξή της στον FTSE 20, ο ΟΠΑΠ για το... Μουντιάλ και όλο και περισσότερες μετοχές ”τύπου” ΕΥΔΑΠ, κερδίζουν σε συναλλαγές και επενδυτές.

Τα περιθώρια υποχώρησης του FTSE 20 παραμένουν (όπως και από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο είχε επισημανθεί) περιορισμένα προς τις 1.205 – 1.210 μονάδες, που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντιστοιχούν στα επίπεδα των 2.305 – 2.315 μονάδων (στο χειρότερο ενδεχόμενο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v