Συσσώρευση δυνάμεων μετά... εξαερώσεως

Η διάθεση για αναδιάρθρωση θέσεων και καταχύρωση κερδών (εξαέρωση) οδήγησε σε ηπιότερη επανάληψη των πιέσεων σε ”βαριά χαρτιά”, οι οποίες έλαβαν χώρα και χθες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Η διαφορά για σήμερα, συνίσταται στη διατήρηση του Γ.Δ. και της Περιφέρειας σε θετικό πρόσημο.

Κλασσική εικόνα συσσώρευσης εμφάνισε σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η πλειονότητα των κινήσεων των θεσμικών χαρτοφυλακίων αφορούσε σε περιορισμένου εύρους αναδιαρθρώσεις θέσεων, με εξαίρεση τις εντολές σε Εθνική (1%) και Πειραιώς (-2,7%), μετοχές στις οποίες εμφανίστηκε αντίστοιχα ζήτηση και διάθεση ρευστοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας αποπερατώσει τη πρώτη διορθωτική κίνηση του στις 2.334 μονάδες, κινήθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με οριακά κέρδη 0,2%, στις 2.351,36 μονάδες.

Ενδεικτικό της συσσώρευσης υπήρξε το γεγονός ότι ο τραπεζικός και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος έκλεισαν αμετάβλητοι, ενώ εξισορροπητική υπήρξε η τάση στην ευρύτερη αγορά, με 166 ανοδικές μετοχές έναντι 132 πτωτικών.

Τεχνικά, ο περιορισμός της ρευστότητας στα 112 εκ. ευρώ (4,1 εκ. σε πακέτα) αντικατοπτρίζει την έλλειψη διάθεσης λήψης μεγάλων θέσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τη πλειονότητα των θεσμικών χαρτοφυλακίων να προτιμά την αποτίμηση των υπαρχόντων θέσεων παρά την ενεργή συμμετοχή.

Μία φάση συσσώρευσης ενδείκνυται με βάση τη πρόσφατη εικόνα της αγοράς, αφού αρκετά επενδυτικά σχήματα έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη το τελευταίο δεκαήμερο, με αποτέλεσμα να απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της μέλλουσας επενδυτικής στρατηγικής. Άκρως θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι η λήψη short θέσεων μέσω των stock repos στο ΧΠΑ έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά δεν ”προβλέπει” άμεση διόρθωση τιμών.

Πάντως, η Σοφοκλέους εμφανίζει ολοένα εντεινόμενο βαθμό συγχρονισμού με τις ξένες αγορές, ενδεικτικό άλλωστε το ότι οι τηλεπικοινωνίες είχαν διακυμάνσεις σήμερα, ενώ και ο Δείκτης έδειξε διάθεση να δημιουργήσει βάση πάνω από τις 2.300.

Ιστορικό χαμηλό και χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσε η μετοχή της Αγροτική Ασφαλιστική.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Πρόοδος (1.147.310 τεμάχια στην τιμή των 2,6 ευρώ), ένα πακέτο στη Διεκάτ (50 τεμάχια στην τιμή των 4,66 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Sanyo (1.000 τεμάχια στην τιμή των 1,6 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v