Αισιοδοξία με...μέτρο χρειάζεται η αγορά

Με αισιοδοξία ”ατενίζει” την νέα εβδομάδα η Σοφοκλέους, καθώς και η περίπτωση των ΕΛΠΕ αποτελεί ”τονωτική ένεση”. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ενώ στον ορίζοντα προκύπτει και η αύξηση των ευρω-επιτοκίων.

Αισιοδοξία με...μέτρο  χρειάζεται η αγορά
Η Σοφοκλέους βρίσκεται πλέον στο επίπεδο των 2390 μονάδων, επίπεδο στο οποίο αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν οτι θα κριθεί -μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις- εάν θα συνεχιστεί άμεσα η πορεία για την κατάκτηση ακόμη υψηλότερων σημείων, ή θα υπάρξει μια διορθωτική κίνηση.

Περισσότερη σημασία όμως έχουν οι κινήσεις που γίνονται και πρόκειται να γίνουν πέριξ της Σοφοκλέους, από τις οποίες θα κριθεί τελικά και η διαφαινόμενη ”αναβίωση” της Σοφοκλέους.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι περίπου, υποχρεωμένες να αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια χορηγήσεων (η αρχή έγινε ήδη σε ορισμένες κατηγορίες δανείων) ιδίως εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, ως αναμένεται, δημιουργεί πιθανώς νέα δεδομένα.

Στη περίπτωση που η κίνηση αυτή έχει επιπτώσεις στην οικονομική-επιχειρηματική δραστηριότητα, πράγμα διόλου απίθανο, ενδέχεται η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα διλήμματα, προκειμένου να τονώσει τόσο την προσφορά (και κυρίως τις επενδύσεις) όσο και την ζήτηση (που δεν αποκλείεται να υποστεί μείωση λόγω των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού).

Πέραν αυτών, τα όσα αποκαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Σκαραμαγκά,με τους πρόσθετους ορους των γερμανών της HDW, αλλά και τις ενστάσεις των άλλων ”παικτών” για τον τρόπο εξέλιξης της υπόθεσης, δείχνουν σαφώς ότι ένας ”κούκος” (στην περίπτωση μας τα ...ΕΛΠΕ) δεν φέρνει την άνοιξη.

Αισιοδοξία λοιπόν αλλά με ...μέτρο έως ότου υπάρξουν ορατές αλλαγές στην πραγματική οικονομία.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v