Δοκιμάζει αντιστάσεις, χωρίς να φοβίζει η αγορά

Ήπια η ανοδική αντίδραση της αγοράς προς το επίπεδο αντίστασης των 2.416 μονάδων, με τα σενάρια για την Alpha να συντηρούν το θετικό κλίμα στον τραπεζικό και κατ’ επέκταση στο Γενικό Δείκτη, μεταθέτοντας τη διόρθωση για αργότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα σενάρια, σε μεγάλο βαθμό πραγματικά, συντηρούν με επίκεντρο την Alpha, την ανοδική τάση του τραπεζικού, και κατ’ επέκταση του Γενικού Δείκτη.

Το ότι η αγορά κινείται χωρίς να βιάζεται προς την περιοχή αντίστασης των 2.416 μονάδων, μπορεί να καθιστά επιφυλακτικούς όσους αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, κυρίως όμως θα πρέπει να ενεργοποιεί όλους όσοι έχουν μείνει εκτός αγοράς.

Ήπια ανοδική τάση που σε συνδυασμό με την αυξημένη συναλλακτικότητα σε τεμάχια ενισχύει την πεποίθηση ότι μέρος της ρευστότητας έχει μεταφερθεί ”χαμηλότερα”. Παράλληλα, το βασικότερο, ενισχύεται η εμπιστοσύνη, αναβαθμίζεται η αξιοπιστία και κερδίζονται εν δυνάμει νέοι επενδυτές.

Είναι σημαντικό όμως ότι κερδίζονται υψηλότερες τιμές για μετοχές, που ”επιστρέφουν” στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, ή διασπούν ανοδικά μεσοπρόθεσμες ”αντιστάσεις” επιταχύνοντας τη διάχυση των αγοραστών σε μετοχές όπως για παράδειγμα η Ιντρακόμ, 3E, ΟΠΑΠ, Τεχνική Ολυμπιακή, Μυτιληναίος, Sanyo, Στρίντζης, Τεγόπουλος και ορισμένες επενδυτικές.

Το ποιοτικό στοιχείο όμως που κάνει τη διαφορά, είναι η ”λελογισμένη” δράση των επενδυτικών σχημάτων, όπως αυτή καταγράφεται μέσω των διακυμάνσεων μετοχών όπως οι ΔΙΑΣ, Medicon, Ζάμπα, Axon και άλλων αυτής της κατηγορίας.

Η διόρθωση μπορεί να περιμένει, αλλά επειδή αναπόφευκτα θα πραγματοποιηθεί, προέχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του βαθμού αξιοπιστίας της αγοράς, η ενεργοποίηση των θεσμικών, η τελεσφόρηση των κυβερνητικών προσπαθειών στις σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις, ώστε να είναι η μικρότερη δυνατή και η πειστικότερη για την ανοδική συνέχεια.

Πέραν όλων, κατά την εκτίμησή μας, η σταθερά ανοδική πορεία συγκεκριμένων μετοχών εταιριών από τον κλάδο Εκδόσεων – Εκτυπώσεων, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, αποτελεί προάγγελο σταθερότερης, μονιμότερης και μακρύτερης διάρκειας ανοδικής περιόδου. Καλώς ή κακώς ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους σηματωρούς των διαθέσεων στον ευρύτερο επιχειρηματικό-οικονομικό (και όχι μόνο) χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v