Φόβησε το διεθνές κλίμα τη Σοφοκλέους

Ο συγχρονισμός με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε σημαντικές πιέσεις στα ”βαριά χαρτιά”, αλλά και σε όλο σχεδόν το φάσμα του ταμπλό, με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 2.370 μονάδες.

”Βίαιη” η σημερινή διόρθωση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς μετά τις 12:30, όποτε και έγινε προφανές ότι η απορρόφηση τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν κάτι παραπάνω από ανεπαρκής, γενικεύτηκαν οι ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος της αγοράς, οδηγώντας τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων σε αρνητικό έδαφος.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι μόλις 31 μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ σε αντίθεση 320 έκλεισαν με ζημιές, με αρκετούς τίτλους να έχουν επιστρέψει σε επίπεδα τιμών που εμφάνιζαν πριν το ”μίνι-ράλι”.

Και εάν η ”εξαέρωση” και η διόρθωση είναι επιθυμητά φαινόμενα, ο χαρακτήρας της σημερινής οπισθοδρόμησης κρίνεται ευρέως ότι θα επηρεάσει τα μέγιστα την ήδη εύθραυστη ψυχολογία του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, αποδεικνύοντας ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια βρίσκονταν με το ”δάχτυλο στη σκανδάλη”, πρόθυμα να κλείσουν θέσεις.

Τεχνικά, ο Δείκτης δοκίμασε ενδοσυνεδριακά, επιτυχώς, να βρει στήριξη στην ευρύτερη ζώνη των 2.350 μονάδων, επίπεδο από το οποίο αντέδρασε μερικώς, για να κλείσει τελικά με απώλειες 1,6%, στις 2.367,07 μονάδες.

Alpha, Eurobank, ETE και Πειραιώς οδήγησαν τη πτώση, με την Εθνική (-2,2%) να μετατρέπεται σε σηματωρό της τάσης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ τεχνικά πολλές ανησυχίες προκαλεί η διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα (123 εκ. ευρώ με 1 εκ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές).

Βραχυπρόθεσμα, και με τα ΣΜΕ επί των δύο δεικτών να παραμένουν σε discount – κατά πολλούς η εκκαθάριση με υποτίμηση χθες ήταν προπομπός της διόρθωσης, όχι όμως σε αυτό το βαθμό, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις δυνατότητες αντίδρασης, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο όγκος στα stock-repos, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λήψη short θέσεων.

Τέλος, ο ”συγχρονισμός” της Σοφοκλέους με τις διεθνείς αγορές μπορεί να αιτιολογήσει – εν μέρει – τη σημερινή εικόνα, εν τούτοις αυτό που μένει, ως συναίσθημα, είναι ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που τελικά ”πίστευαν” σε δυνατότητα δημιουργίας βάσης πάνω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων, παρότι συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου κάτι τέτοιο να επιτευχθεί.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη Μπαλάφας (249.950 τεμάχια στην τιμή των 3,7 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v