Κάλλιο πέντε και στο χέρι...

Το discount στα ΣΜΕ στο FTSE 20 στο ΧΠΑ, αλλά και η απροθυμία των θεσμικών επενδυτών να προβούν σε επανατοποθετήσεις στη Σοφοκλέους συνέτειναν στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, καθώς διασώθηκαν μόνον 22 μετοχές.

Καθόλα αναμενόμενη η σημερινή κίνηση της Σοφοκλέους, καθώς έτσι όπως πήγε η μέρα, έγινε προφανές από νωρίς ότι διάθεση για επανατοποθετήσεις δεν υπήρχε.

Σε αντίθεση συνεχίστηκε η αποκόμιση κερδών με επίκεντρο τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δη τις τράπεζες.

Alpha, ETE, Εμπορική και Πειραιώς κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 0,9%, με τις τηλεπικοινωνίες να μην αντισταθμίζουν επαρκώς τις πιέσεις στο Δείκτη μετά τις 14.00, όποτε και εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στη Πάναφον (-1,4%) και τη Cosmote (-1,7%).

Στα λίγα θετικά σημεία αναφοράς καταλογίζεται ο περιορισμός της συναλλακτικής δραστηριότητας, αφού ο τζίρος εμφάνισε αισθητή μείωση σε σχέση με χθες, ανερχόμενος στα 96,3 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 εκ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Εν τούτοις, πολλές ανησυχίες δημιουργεί το εύρος της διόρθωσης, αφού μόλις 22 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, ενώ στον αντίποδα 285 υποχώρησαν, κάτι που αναδεικνύει την τάση απεμπλοκής των μικροεπενδυτών από τα δρώμενα στη Σοφοκλέους.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει και η κίνηση στην αγορά παραγώγων, αφού παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον όγκο των stock και reverse-stock repos που διαπραγματεύτηκαν, εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την επιθυμία των θεσμικών χαρτοφυλακίων να σορτάρουν θέσεις.

Εν τούτοις, το εύρος (spread) που παρατηρήθηκε στα stock repos των δεικτοβαρών τίτλων καθιστά το ρίσκο λήψης long θέσεων (risk premium) δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ρίσκο στις short θέσεις. Συνεπώς, και με τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 στους τρεις πιο ”ρευστούς” μήνες να παραμένουν σε discount, το πιο λογικό σενάριο φέρει τις μετοχές στην υποκείμενη αγορά να υποχωρούν περαιτέρω στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη ΔΕΗ (86.370 τεμάχια στην τιμή των 14,5 ευρώ), ένα πακέτο στον ΟΠΑΠ (66.600 τεμάχια στην τιμή των 9,02 ευρώ), ένα πακέτο στη Sanyo (600.000 τεμάχια στην τιμή των 1,51 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Κτήμα Λαζαρίδη (300 τεμάχια στην τιμή των 3,5 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v