Τα Παράγωγα των λίγων ”βλέπουν” άνοδο

Αναμενόμενη η χθεσινή διόρθωση στην αγορά, λόγω και του διεθνούς κλίματος, αλλά λίγο άκομψη, καθώς θα μπορούσε να ”γκρεμίσει” την προσπάθεια ανάκαμψης που γίνεται από τα μέσα Απριλίου. Η αγορά σήμερα αναμένεται να δικαιώσει τους λίγους που ”στήριξαν” τη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναμενόμενη, αλλά λίγο άκομψη είναι αλήθεια η χθεσινή διόρθωση, καθώς συνέβησαν διάφορα... παράδοξα, που θα μπορούσαν να ”γκρεμίσουν” μέσα σε μια – δύο ημέρες ό,τι με κόπο χτίζεται από τα μέσα Απριλίου.

Το αρνητικότερο ίσως γεγονός των τελευταίων ημερών είναι πως δημιουργήθηκε ακόμη μια ”φουρνιά” εγκλωβισμένων, ειδικότερα όσων τοποθετήθηκαν από την Παρασκευή και μετά, και που κατά κανόνα επρόκειτο για μέχρι πρότεινος αδρανείς επενδυτές.

Εν πάση περιπτώσει, οι έντονες διακυμάνσεις, η νευρικότητα που... ελεγχόμενα εκπορεύεται από την αγορά της Νέας Υόρκης αναδεικνύει την επικινδυνότητα και τον ”κερδοσκοπικό” χαρακτήρα των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων.

Συγκεκριμένοι παίκτες της αγοράς Παραγώγων, που τοποθετήθηκαν χθες προς το κλείσιμο στα ”χαμηλά” των 1.240 – 1.244 μονάδων προσβλέποντας σε αντίδραση της αγοράς τουλάχιστον στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, υποστήριζαν ότι ήταν προτιμότερη η χθεσινή βίαιη υποχώρηση παρά το εκ νέου ”βάλτωμα” της αγοράς.

Προσβλέποντας σε αντίδραση του FTSE 20 και πάλι προς τις 1.270 μονάδες (περίπου 25 μονάδες κέρδη ανά συμβόλαιο) θεωρούν ότι το ανοδικό σενάριο –σε αυτή τη φάση- συγκεντρώνει ακόμη τις περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης.

Η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Εθνικής, οριακά χαμηλότερα των 23 ευρώ, οδήγησε τους περισσότερους σε αγορές συμβολαίων επί της μετοχής εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα, με αφορμή και τις πρόσφατες αρνητικές εκθέσεις διεθνών οίκων.

Στη διάψευση, όμως, αυτής της πρόβλεψης ”ποντάρουν” όσοι έχουν λάβει θέσεις ”αγοραστών” στα ΣΜΕ του FTSE 20, εκτιμώντας ότι η μετοχή μέσα στις επόμενες μια – δύο συνεδριάσεις μπορεί να κινηθεί και πάλι υψηλότερα των 23 ευρώ.

Στην περίπτωση του ευοδωθεί αυτή η προσπάθειά τους, ο μεν FTSE 20 τους βγαίνει προς τις 1.265 – 1.270 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης προς τις 2.415 μονάδες, πάνω δηλαδή από τις προηγούμενες δύο ”υψηλές” τιμές της εβδομάδας.

Η αγορά κατά κανόνα, δικαιώνει τους λίγους και όχι την πλειονότητα που προεξοφλεί τις εξελίξεις. Το μεγαλύτερο μέρος άλλωστε των τελευταίων, ήταν μεταξύ των... πανικοβλημένων χθες πωλητών, στα μισά της συνεδρίασης, όταν... αίφνης η Σοφοκλέους ανακάλυπτε την κρίση στο... Κασμίρ. Εν πολλοίς η χθεσινή διόρθωση, περισσότερο η μεθόδευσή της, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που ορισμένοι συνεχίζουν να ακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v