Παραμένει το κλίμα διόρθωσης στην αγορά

Η συνέχιση και σήμερα της απόσυρσης κεφαλαίων σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες είχαν ως επακόλουθο τη νέα διολίσθηση των δεικτών, με εξαίρεση τις τράπεζες (+0,20%). Βραχυπρόθεσμα η εικόνα δεν φαίνεται να μεταβάλλεται, καθώς τα ΣΜΕ στο FTSE-20 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount. Οι απώλειες του Γ.Δ. σε εβδομαδιαία βάση ανήλθαν στο 2,51%.

Κάποια ενθαρρυντικά ”δείγματα” αντίδρασης επέδειξε σήμερα η Σοφοκλέους, με τη τελική εικόνα να είναι σαφώς μη-ικανοποιητική, αλλά παρά ταύτα η τάση των τραπεζών να είναι καλύτερη των τελευταίων ημερών και το FTSE-20 να επηρεάζεται πρωτίστως από τις τηλεπικοινωνίες και δη τον ΟΤΕ (-2,1%).

Στον αντίποδα, αντισταθμιστικό ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες, εξάλλου τόσο σε επίπεδο κλάδου (+0,32%) όσο και επίπεδο επιμέρους μετοχών (ΕΤΕ, Εμπορική, Eurobank έκλεισαν με κέρδη) η τάση υπήρξε άκρως ικανοποιητική, χωρίς όμως να επηρεάζεται η Περιφέρεια, με 259 μετοχές να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος και μόλις 59 σε θετικό, με τη τελική εικόνα να βελτιώνεται αισθητά κατά τη τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.329,59 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,71%, εξέλιξη που τεχνικά δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Δείκτης επιχειρεί να βρει ένα σημείο αναφοράς (στήριξης) προκειμένου να συντελεστεί η νέα συσσώρευση δυνάμεων.

Αν μη τι άλλο έγινε προφανές ότι η συσσώρευση δυνάμεων δεν μπορούσε να συντελεστεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, ενδεικτική άλλωστε η σημαντική υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 εκατ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Επί του πρακτέου, έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση ”απόσυρσης” κεφαλαίων, όπου οι μικροεπενδυτές αποκομίζουν κέρδη – ή ακόμα προστατεύονται από τη καταγραφή απωλειών – την ίδια στιγμή που τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, πρωτίστως του εξωτερικού, κλείνουν θέσεις στις τηλεπικοινωνίες.

Βραχυπρόθεσμα, η εικόνα δεν μεταβάλλεται αφού οι θέσεις short σε ΟΤΕ και Panafon παραμένουν (αν και περιορίζονται ως προς το εύρος), ενώ τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discounts.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Coca Cola 3E (50.000 τεμάχια στην τιμή των 16,32 ευρώ), ένα πακέτο στη Θεμελιοδομή (190.000 τεμάχια στην τιμή των 4,7 ευρώ), ένα πακέτο στη Τιτάν (16.000 τεμάχια στην τιμή των 39,7 ευρώ).

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα στη ΔΕΗ (173.500 τεμάχια στην τιμή των 14,35 ευρώ και 100.000 τεμάχια στην τιμή των 14,5 ευρώ), ένα πακέτο στη Rilken (400 τεμάχια στην τιμή των 12,3 ευρώ), ένα πακέτο στη Βασιλόπουλος (50 τεμάχια στην τιμή των 12 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (100 τεμάχια στην τιμή των 1,72 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v