Ζητούμενο η στάση των Θεσμικών

Με απώλειες 2,57% έκλεισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους, με τους θεσμικούς - κυρίως εγχώριους - να ”αντλούν” ρευστότητα από την αγορά. Εύλογο είναι το ερώτημα αν πρόκεται για επιβαλλόμενη διόρθωση ή την απαρχή ενός νέου κύκλου πτώσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με απώλειες της τάξης του 2,57%, στις 2.330 μονάδες, μειωμένο ημερήσιο τζίρο στα 108,6 εκατ. ευρώ, έκλεισε η εβδομάδα.

Εύλογο το ερώτημα, εάν η κίνηση αποτελούσε την αναμενόμενη και για πολλούς λόγους επιβαλλόμενη διόρθωση, ή την απαρχή ενός κύκλου πτώσης. Στοιχεία που καταγράφονται και χρήζουν προσοχής για τη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν πειστικότερης απάντησης είναι τα εξής:

- Οι ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ και η υποχώρηση του κλαδικού δείκτη στις 1.110 μονάδες, υποδηλώνουν τη ρευστοποίηση θέσης ξένου θεσμικού, ο οποίος άλλωστε προ εβδομάδας είχε στείλει τα δέοντα μηνύματα...

- Η υποχώρηση των κατασκευών κατά 3,35%, των βιομηχανικών κατά 2,46%, κυρίως όμως των τραπεζών κατά 2,25%, επιβεβαιώνει την πεποίθηση, πως κυρίως εγχώριοι θεσμικοί ”τράβηξαν” ρευστότητα από την αγορά.

Επειδή όμως στην πλειονότητα τους οι εν λόγω παράγοντες δεν πίστευαν στην άνοδο, τοποθετήθηκαν, όπως υπολογίζεται, από τις 2.280 μονάδες και ψηλότερα, φανταζόμαστε προς τις 2.400, στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης.

Κατά μέσο όρο τοποθετήθηκαν στα 21,5 ευρώ της Εθνικής και ρευστοποίησαν περίπου 2 ευρώ υψηλότερα, αποκομίζοντας ένα γρήγορο και ασφαλές 9%.

Οι εν λόγω παράγοντες, ασφαλώς και περίμεναν να αναλάβει το ρίσκο και την ευθύνη το Ταμείο του ΤΑΠ-ΟΤΕ, να ρίξει μέρος των διαθεσίμων του και μετά εκ του ασφαλούς να ακολουθήσουν.

Οποία επενδυτική διορατικότητα και καλοπληρωμένος σχεδιασμός για τους εν λόγω κυρίους... που φυλλορρόησαν χωρίς αιδώ στο πρώτο φύσημα των ξένων. Ας είναι, η αγορά καταγράφει και θυμάται.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα εξής: η Wall παραμένει κλειστή τη Δευτέρα, από μεθαύριο ξεκινά η διανομή μερίσματος της Εθνικής, μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιείται η αποκοπή μερισμάτων των Intracom και Εμπορική και τα συμβόλαια του FTSE 20 ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς και ειδικότερα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αντίρροπες οι δυνάμεις των μονίμως υποτιμητών και των λίγων που προσπαθούν στην αγορά, θα συνεχίσουν τον πόλεμο και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιθανότερο ενδεχόμενο, μια ήπια συσσώρευση με ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση των συναλλαγών και προσπάθεια διακύμανσης του δείκτη μεταξύ 2.320 – 2.385.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v