Αντίδραση στη διόρθωση

Η σύντομη, χρονικά, διόρθωση της αγοράς και η ένταση της διόρθωσης αυτής, δημιουργεί τεχνικά, προϋποθέσεις αντίδρασης από τις 2.320 προς τις 2.385 μονάδες για το Γενικό Δείκτη στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ένταση και η σε συντομότατο χρόνο διόρθωση της αγοράς δημιουργεί, τεχνικά, προϋποθέσεις αντίδρασης.

Το γεγονός ότι η αγορά απώλεσε σε τρεις συνεδριάσεις –ούτε λίγο ούτε πολύ- των κερδών του τελευταίου μήνα, σε συνδυασμό με την αιφνίδια δραστική μείωση των συναλλαγών κατά 50% θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από τις 2.320 προς τις 2.385 μονάδες.

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε η διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως, από την άνοδο των ”χαμηλών” της 19ης Απριλίου, ελάχιστοι κέρδισαν. Καταγράφηκε δηλαδή μια αντίδραση περίπου 250 μονάδων, επικεντρωμένη στα βαριά χαρτιά και ειδικότερα στις τράπεζες, με μέσο τζίρο συναλλαγών στα περίπου 90 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που δεν ”εξανεμίστηκαν” την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι γεγονός άλλωστε πως η αντίδραση των τραπεζών, από τα επίπεδα των 3.450 μονάδων, και αυτή καθαρά τεχνική, εξυπηρέτησε ελάχιστους και σε ακόμη λιγότερους έδωσε κέρδη. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αντίδραση της αγοράς ελάχιστα συγκίνησε τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα και επέδρασε ασθενώς στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, αποτελεί μια επιπλέον τεχνική παράμετρο που συνηγορεί στο υπέρ της αντίδρασης σενάριο.

Κατά συνέπεια το ζητούμενο θα ήταν σταδιακά, συν τω χρόνω δηλαδή, να διαμορφώνονται όλο και υψηλότερες, έστω και οριακά ”στηρίξεις” της αγοράς προκειμένου να αρχίσουν να ενεργοποιούνται οι εγχώριοι θεσμικοί. Αυτό το ενδεχόμενο θα απέτρεπε και την καταγραφή νέου ”χαμηλού” τετραετίας.

Μένει να αποδειχθεί σήμερα, εάν οι τεχνικές παράμετροι, που μέχρι στιγμής λειτουργούν κατά κανόνα και στη Σοφοκλέους, θα έχουν ισχύ και κατά πόσο θα επηρεάσει τις κινήσεις κυρίως των θεσμικών η πίστωση των κωδικών τους με το μέρισμα που από σήμερα διανέμει η Εθνική. Τα λεφτά δεν είναι λίγα, η Νέα Υόρκη είναι κλειστή, θα μπορούσε να αποφύγει τα ”χαμηλότερα” η Σοφοκλέους σήμερα – αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v