Βαθυστόχαστες χρηματιστηριακές αναλύσεις

Η σημερινή συνεδρίαση είναι αρκετά κρίσιμη. Μία ενδεχόμενη νέα πτώση των τιμών, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μπορεί να ανατρέψει τα κέρδη που επιτεύθηκαν στον παράγοντα ψυχολογία.

Βαθυστόχαστες χρηματιστηριακές αναλύσεις
Στο χρηματιστήριο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην άνοδο των μετοχών και αγοράζουν μετοχές και άλλοι που πιστεύουν στην πτώση και πουλάνε. Αν πίστευαν όλοι ταυτόχρονα μόνο στην άνοδο ή μόνο στην πτώση δεν θα υπήρχε χρηματιστήριο...

Ο καθένας υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη θέση του. Αν έχει αγοράσει, προσπαθεί ποικιλοτρόπως να αυξήσει τον κύκλο των αισιόδοξων και αν έχει αντίστοιχα πουλήσει να διευρύνει την ομάδα των οπαδών της αμφισβήτησης.

Το ποτήρι συμβαίνει να έχει νερό μέχρι τη μέση. Κι ανάλογα με τη θέση που έχει πάρει κανείς στην αγορά να το χαρακτηρίζει άλλοτε μισογεμάτο και άλλοτε μισοάδειο.

Τι είναι όμως αυτό τελικά που επηρεάζει την πορεία των τιμών; Μήπως άραγε η αριθμητική υπεροχή της μιας ή της άλλης ομάδας;

Στις αγορές δεν ισχύει η δημοκρατία των ατόμων, αλλά η ολιγαρχία του χρήματος. Ακόμη κι αν ενενήντα εννιά στους εκατό επενδυτές έχουν ποντάρει στην πτώση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες μπορούν να κινηθούν ανοδικά, μόνο και μόνο επειδή αυτός ο ένας θα είναι ισχυρότερος οικονομικά.

Η μεγάλη μάζα των επενδυτών δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη Σοφοκλέους σ’ αυτή τη φάση. Η αγορά κινείται αποκλειστικά και μόνο από τις προθέσεις λίγων και ισχυρών χαρτοφυλακίων. Τι θα κάνουν σήμερα ή αύριο; Το να υποστηρίξει κανείς ότι γνωρίζει, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για φλυαρία. Το ρεπορτάζ ωστόσο υποστηρίζει ότι η υποχώρηση των τιμών (όπως συνέβη στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις) ήταν σ’ ένα βαθμό επιθυμητή απ’ όσους θέλουν να τοποθετηθούν στην αγορά με μεσομακροπρόθεσμο στόχο.

Κι αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το κλίμα στη Σοφοκλέους εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Υπάρχει μία αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα βρεθούν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Όχι γιατί αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά διότι αυτή μοιάζει να είναι η πρόθεση των λίγων και ισχυρών.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι πάντως αρκετά κρίσιμη. Μία ενδεχόμενη νέα πτώση των τιμών, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, μπορεί να ανατρέψει τα κέρδη που επιτεύχθηκαν -με αρκετό κόπο είναι η αλήθεια- επί τρεις βδομάδες στον παράγοντα ψυχολογία.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v