Πράξεις... ”εδώ και τώρα” κ. Χριστοδουλάκη

Η ”νέα οικονομική πολιτική” που εξήγγειλε χθες ο κ. Χριστοδουλάκης πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για να προστατεύσει την οικονομία και τη Σοφοκλέους. ”Ταράκουνημα” για τις αγορές προμηνύουν οι αντιφατικές εξελίξεις στο εξωτερικό.

Πράξεις... ”εδώ και τώρα” κ. Χριστοδουλάκη
Η διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για νέα οικονομική πολιτική, από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας χθες, αποτελεί θετική εξέλιξη και συνάμα μια απόπειρα κατευνασμού τον αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αδράνεια της κυβέρνησης στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι σκληρές διατυπώσεις του ΣΕΒ για ”κενό οράματος” απαντώνται εν μέρει από όσα είπε χθες ο αρμόδιος υπουργός. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά που ελέχθησαν από τον κ. Χριστοδουλάκη σε μια πραγματικά πλήρη και τεχνοκρατική ομιλία, θα γίνουν πράξη με τη δέουσα ταχύτητα και πόσα είτε θα μείνουν σε επίπεδο εξαγγελίας είτε θα εξελιχθούν σε ημίμετρα για λόγους ”πολιτικού κόστους” ή αδυναμίας πλήρους και προγραμματισμένης εφαρμογής.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Σοφοκλέους, οι εξελίξεις στο εξωτερικό μεταφέρουν εκ νέου το μήνυμα της αβεβαιότητας. Η διαρκής πίεση στο δολάριο, η αύξηση στο χρυσό, τα αντιφατικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας προβληματίζουν τους αναλυτές, αλλά και τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Είναι σαφές οτι υπό αυτούς τους όρους, μόνον μια δραστική μεταβολή προς το καλύτερο στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Προς ώρας η αγορά φαίνεται έτοιμη για διακυμάνσεις στην περιοχή των 2230-2350 ή των 2270-2320 μονάδων, εκ των οποίων περισσότερο ζημιωμένες μάλλον θα βγουν βραχυπρόθεσμα οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η ανοδική αντίδραση χθες ήταν αρκετά ασθενής για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ενώ το χάσμα στην περιοχή των 2270 μονάδων εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό. Θετική πάντως η αύξηση του τζίρου σε σχέση με τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v