Eπανεμφάνιση... ”σορτάκηδων”

Η σημαντική ζήτηση για δανεισμό τίτλων του ΟΤΕ μέσω των stock-repos την Παρασκευή, οδήγησε σε λήψη θέσεων short στη μετοχή σήμερα, η οποία και αποτέλεσε την αιχμή των πιέσεων στη Σοφοκλέους. Φαίνεται πως η απώλεια της βραχυχρόνιας στήριξης στις 2.300 μονάδες καθιστά πολύ πιο ελκυστικό το ”ποντάρισμα” σε μια νέα διόρθωση.

Συνωστισμός στη θύρα... εξόδου από το ΧΑΑ σήμερα, καθώς παρά τη θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών αγορών, η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα προσφορά στις τηλεπικοινωνίες (-1,46%) οδήγησαν το Γενικό Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων, και δη στις 2.298,42 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,34%.

Το ”παράδοξο” της όλης υπόθεσης είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες, ήτοι ο κλάδος που εκτιμάται ότι αποτελεί την ”αφρόκρεμα” των ελληνικών blue chips – αν είναι τουλάχιστον να θεωρήσουμε τις επισημάνσεις των διεθνών αναλυτών ως ”έγκυρες” - δέχονται αυτή τη στιγμή τις εντονότερες πιέσεις, την ίδια στιγμή που ο θεωρητικά ”υπερτιμημένος” τραπεζικός κλάδος δείχνει αξιοσημείωτα δείγματα αντίστασης, ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι Alpha και Εμπορική έκλεισαν σε θετικό έδαφος, και η Eurobank αμετάβλητη.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Περιφέρεια υπήρξε, χωρίς ίχνος υπερβολής, ”δραματική”, με το δείκτη FTSE-Small Cap να καταγράφει ζημιές 2,7%, και μόλις 41 μετοχές να καταγράφουν κέρδη, εκ των οποίων 9 ανήκουν στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδοσυνεδριακά, η Σοφοκλέους βρέθηκε με μόλις 9 ανοδικές μετοχές, εκ των οποίων τα τρία αφορούσαν σε προνομιούχες εκδόσεις τίτλων!

Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειονότητα των ”διορατικών” επενδυτών αποχώρησε στα υψηλά, με συνέπεια όσοι μικροεπενδυτές ”έμειναν” στην αγορά πιστεύοντας σε νέα αντίδραση, αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία του ΧΑΑ να επανέλθει σε θετικό έδαφος, αποχώρησαν και αυτοί με συνοπτικές διαδικασίες, ενδεικτικό άλλωστε το ότι ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 77,1 εκ., εκ των οποίων τα 6,2 εκ. αφορούσαν στη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Είχαμε επισημάνει από τη Παρασκευή τη σημαντική ζήτηση για δανεισμό τίτλων του ΟΤΕ μέσω των stock-repos, εξέλιξη που οδήγησε σε λήψη θέσεων short στη μετοχή σήμερα, ενώ με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα στο ΧΠΑ, προβλέπεται μια περαιτέρω διεύρυνση των πιέσεων και σε άλλους τίτλους του FTSE-20, με το discount επί του εν λόγω δείκτη στους τρεις πιο ”ρευστούς” μήνες να οξύνεται.

Η απώλεια της βραχυχρόνιας στήριξης στις 2.300 μονάδες καθιστά άλλωστε, σε ένα μοντέλο ρίσκου-απόδοσης, πολύ πιο ελκυστικό το ”ποντάρισμα” σε μια νέα διόρθωση, παρά στην εκ νέου επαναφορά πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων.

Επίσης, πραγματοποίηθηκε ένα πακέτο στην Coca Cola 3E (50.000 τεμάχια στην τιμή των 16,38 ευρώ), ένα πακέτο στο Ιατρικό Αθηνών (241 τεμάχια στην τιμή των 3,54 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Αγροτική Ζωής (20 τεμάχια στην τιμή των 5,3 ευρώ).

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα στη Delta - Singular (450.000 τεμάχια στην τιμή των 3,30 ευρώ, 266.000 τεμάχια στην τιμή των 3,32 ευρώ και 184.000 τεμάχια στην τιμή των 3,32 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v