Αναζητείται είδηση και ηγέτης

Λίγες εντολές σε Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ και Εμπορική ήταν αρκετές για να καταγράψει ο Γ.Δ. νέο ”χαμηλό” στις 2.275 μονάδες, ακυρώνοντας το σενάριο για εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.280 - 2.320. Η αγορά αναζητεί είδηση αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και τώρα τι... που καλύφθηκε το ”πολυπαιγμένο” κενό πέριξ των 2.280 μονάδων. Η ουσία είναι πως, η υποχώρηση είχε εξ’ αρχής και από τα Παράγωγα προεξοφληθεί, σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκαν λίγες εντολές ”κούφιες” σε μετοχές όπως οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Εμπορική για να καταγράψει ”χαμηλό” στις 2.275 μονάδες ο Δείκτης.

Με το να κάθονται όμως, όλοι στα τερματικά τους και να κοιτούν περιμένοντας ο ένας τον άλλο να κάνει την αρχή για να ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση της αγοράς δεν πρόκειται να γίνει τελικά το παραμικρό.

Πολύ εύστοχα, χρηματιστής, από τους μετρημένα αισιόδοξους της αγοράς, αναφέρει ότι συντελούνται διεργασίες γύρω από το GAP με ασταθές το διεθνές περιβάλλον και τη μερισματαπόδοση της μετοχής (Εμπορικής) να φτάνει το 5%.

Παρά το ότι οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος, πιστεύουν ότι η προσέγγιση του ”κενού” θα σηματοδοτούσε τεχνικά αντίδραση προς τις 2.320, συνήθως η αγορά δεν κάνει τα χατίρια των περισσότερων. Επιφυλακτικοί παραμένουν, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής κινήσεις τους, οι παίκτες της αγοράς Παραγώγων, αφού τα συμβόλαια που ποντάρουν σε σημαντική πτώση δεν είναι μέχρι στιγμής πολλά.

Προφανώς η αγορά χρειάζεται είδηση, νέο χρήμα και κάποιον να αναλάβει ηγετικό ρόλο και πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η συνεδρίαση θα είναι δύσκολη, γενικά για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, που εκ των πραγμάτων μεταθέτει την ευθύνη αντίδρασης προς τους ισχυρούς των τραπεζών.

Και στην περίπτωση όμως αυτή οι συναλλαγές της πρώτης ώρας ήταν συγκριτικά περισσότερες από ό,τι χθες, θα λέγαμε αρκετές, που δεν επιτρέπουν τουλάχιστον σε αυτή τη φάση την αντίδραση ούτε της Εθνικής από τα 22,2 ευρώ, της Alpha από τα 15,2 και της Eurobank από τα 14,1 ευρώ.

Μικρή σημασία έχει ότι μέχρι στιγμής κρατά καλύτερα η μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, από ό,τι ο FTSE 20 που προσεγγίζει τις 1.200 μονάδες με πιθανό περιθώριο απωλειών 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v