Στα υπόψιν ο... ΟΤΕ

Το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να προσπαθήσει και καταφέρει η Σοφοκλέους σήμερα, θα ήταν η σταθεροποίηση του Δείκτη στο γνώριμο εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.280 - 2.320 μονάδων, ενώ στα υπόψιν παραμένει ο ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να προσπαθήσει και καταφέρει η Σοφοκλέους θα ήταν η σταθεροποίηση στο γνώριμό μας εύρος 2.280 – 2.320.

Οι έντονες πιέσεις σε μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου διεθνώς, εξηγούν και δικαιολογούν τις κινήσεις διορατικών ”παικτών” οι οποίοι προχθές είχαν δανειστεί μετοχές της Ιντρακόμ και χθες του ΟΤΕ προσβλέποντας σε πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών τους.

Από την άλλη πλευρά η απόφαση των Γάλλων να αποκτήσουν το 2,3% της Εμπορικής δίνοντας ”καπέλο” περίπου 3% μόλις δύο συνεδριάσεις πριν την αποκοπή του μερίσματος, με απόδοση που φτάνει στο 5%, φανερώνει εμπιστοσύνη και επιμονή για την τράπεζα και τον κλάδο. Η μετοχή της Alpha, ”συντηρείται” σε χαμηλά επίπεδα τιμών, που προφανώς διευκολύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο, πόσο μάλλον μετά τη σύσταση της UBS για μείωση θέσεων στη μετοχή. Παραμένουν σταθερές όμως η Εθνική και η –τις τελευταίες συνεδριάσεις- αξιοπρεπέστατη Eurobank που από μόνες τους αρκούν για να κρατήσουν τον FTSE 20 πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Σε επίπεδο αγοράς έχει υποχωρήσει η μετοχή του Αλουμινίου, θετικά εκτιμά τα αποτελέσματα του Τιτάνα η Alpha Finance, ενώ θετική από κάθε άποψη είναι εξέλιξη που αφορά στην υπογραφή του μνημονίου συγχώνευσης (ΑΝΕΚ – Στρίντζη), από τους Κρητικούς. Εμπλοκή εμφανίζεται –για μία ακόμη πολλοστή φορά- από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων... Καθαρά πολιτικός ο λόγος του αρμόδιου υπουργού στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη συνέχεια σε μια κρίσιμη στιγμή, που και για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά απομακρύνεται ο αγοραστής.

Μέσα σε όλα αυτά οι κρατούντες επιλέγουν την εύκολη –καθαρά εισπρακτικής λογικής- λύση όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τη μετοχοποίηση ενός ποσοστού (;) του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προς μετοχοποίηση ποσοστό του Οργανισμού, αρχικά είχε ημιαρμοδίως ανακοινωθεί ότι θα ήταν της τάξεως του 5%, ανέβηκε στο 10%, στη συνέχεια φημολογήθηκε 15%-20% και επειδή Μουντιάλ έρχεται, κανείς δεν είναι σίγουρος πόσα τελικά θα αντλήσει από τον ΟΠΑΠ το Κράτος.

Τι απομένει λοιπόν, παρά να κρατηθεί ο FTSE 20 και ο Γενικός στο γνωστό μας εύρος, να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου της Κλωνατέξ και να μπορέσουν να ανασάνουν λίγο οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο μόνος κλάδος με ξεκάθαρη ανοδική τάση και ενδιαφέρον μέχρις ότου μπουν στην αγορά οι νέες μετοχές, είναι αναμφίβολα ο κατασκευαστικός. Η σημαντική συμμετοχή και θεσμικών επενδυτών σε μετοχές του κλάδου δικαιολογεί μια ενδεχόμενη συνέχεια της αντίδρασης.

Μετοχές που δεν προδίδουν μέχρι στιγμής με τη συμπεριφορά τους (CPI, MLS και ορισμένες ακόμη της ίδιας κατηγορίας), αλλά και μερικές ακόμη με ικανοποιητική διαγραμματική απεικόνιση (Ridenco, Compucon κ.α.) συγκεντρώνουν δικαιολογημένα το ενδιαφέρον μέρους των ενεργών παικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v