Χαμηλότερα οι τράπεζες με μικρή προσφορά

Οι δυσανάλογες προς την προσφορά πιέσεις που ασκούνται σε τραπεζικές μετοχές διαμορφώνουν το κλίμα και οδηγούν το Γενικό Δείκτη προς το χαμηλότερο όριο του εύρους 2.280 – 2.320 μονάδων. Στο 2/1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αυξημένη εμπορευσιμότητα μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και διολίσθηση τραπεζικών τίτλων με ελάχιστη προσφορά οδηγείται προς ”επιβεβαίωση” το χαμηλό όριο του εύρους 2.280 – 2.320.

Το περίεργο είναι πως συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές υποχωρούν... δυσανάλογα της εμπορευσιμότητάς τους, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει σε Εμπορική, Εθνική αλλά και άλλους τίτλους του FTSE 20. Ο συγκεκριμένος δείκτης μετά την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, ”παίζεται” και πάλι χαμηλότερα της τρέχουσας χρηματιστηριακής του τιμής.

Πέριξ των 1.200 μονάδων έχει διαμορφωθεί ένα σημείο αναφοράς κυρίως για τους ”παίκτες” εκείνους της αγοράς Παραγώγων που τοποθετούνται στο εύρος των 20 μονάδων σε ΣΜΕ του FTSE 20.

Κατά συνέπεια οι όποιες, κυρίως βραχυπρόθεσμες, κινήσεις και αποδόσεις προέρχονται από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αρκετές όμως μετοχές της κατηγορίας να ”εγκλωβίζουν” όσους τοποθετούνται ”ανοικτά” και με βάση το Τ+3. Χαρακτηριστικότερη, ίσως των ημερών, η περίπτωση της Sex Form.

Αναλογικά καλύτερη συμπεριφορά χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής τις περισσότερες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου (με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές), ενώ επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τίτλοι εταιριών από το χώρο της ψυχαγωγίας, ξενοδοχείων.

Εν κατακλείδι, καλή η σταθεροποίηση τις πρώτες δύο – τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας, δεδομένου ότι η αγορά αντιδρά προς το τέλος, αρκεί να προκύψει στις επόμενες συνεδρίασεις και νέα επιχειρηματική κίνηση – είδηση. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του Μαΐου με ελάχιστες ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις, ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 2.250 – 2.415 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v