Συστράτευση δυνάμεων για τις 2.300 μονάδες

Τις δυνάμεις τους επιστράτευσαν σήμερα ηγετικά θεσμικά χαρτοφυλάκια προκειμένου να διατηρηθεί η αγορά στα επίπεδα των 2.300 μονάδων, το οποίο και επέτυχαν, εκμεταλλευόμενοι το θετικό διεθνές κλίμα, αλλά και μια σειρά ειδήσεων από την Ελλάδα.

Τελικά, τι άλλαξε και είχαμε τη σημερινή δυναμική αντίδραση της αγοράς; Εκ πρώτης όψεως, η ημέρα ξεκινούσε με ένα μεγάλο ”handicap”, την αποκοπή μερίσματος στην Εμπορική, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε de facto καταγραφή απωλειών της τάξης του 3,5-5%. Όπερ και εγένετο.

Αυτό όμως που είχε σημασία ήταν αφενός τα θετικά νέα που προήλθαν από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων-διαρθρωτικών αλλαγών, καθότι τόσο στην υπόθεση του Σκαραμαγκά όσο και των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) υπήρξε σήμερα ”κινητικότητα”, η οποία ομολογουμένως δεν υπήρχε τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, και παρατηρείται ακόμα, στην πώληση του ποσοστού στα ΕΛΛ.ΠΕ.

Από την άλλη, η ενίσχυση του ευρώ και η θετική εικόνα που αυτή δημιούργησε στις Ευρωαγορές, απόρροια της εισροής κεφαλαίων από αμερικανικά funds, έδωσε ώθηση τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, τάση που αφομοίωσε μια δόση…ελληνικής υπερβολής η Σοφοκλέους.

Επιπροσθέτως, το άτυπο ”front-running” στο οποίο φέρεται να επιδόθηκαν κάποια επενδυτικά σχήματα έδωσαν στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό τη δυνατότητα να προχωρήσει στο άνοιγμα νέων margins, ενδεικτική άλλωστε η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 152,9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 5,9 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Άνοδος χωρίς την ”βοήθεια” της υψηλής κεφαλαιοποίησης όμως δεν νοείται, και σήμερα το ρόλο του ”οδηγού” ανέλαβε η μετοχή της Alpha Bank (3,2%), καθώς αναθερμάνθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον από θεσμικά χαρτοφυλάκια, με τα ”σενάρια” περί συγχώνευσης με την ΕΤΕ να αναδύονται, σενάρια που ναι μεν μπορεί να στερούνται υπόστασης (προς το παρόν), ωστόσο δίνουν ένα πρόσχημα επανατοποθέτησης, έστω κι αν απώτερος σκοπός είναι το trading.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 2.297,56 μονάδες, με κέρδη 1,52%, επαναφέρει το σενάριο που τον φέρνει να επιχειρεί την προσέγγιση του ανώτερου σημείου του trading range 2.280-2.320, αν και όπως φάνηκε οι 3.300 μονάδες θα αποτελέσουν βραχυπρόθεσμα ένα σημαντικό σημείο αντίστασης.

Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος της ρευστότητας που εισέρευσε στην αγορά τοποθετήθηκε με βάση το Τ+3, η ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη αποτελούν μέρες-”κλειδιά”, αφού η στάση των επενδυτών θα δείξει το κατά πόσον υπάρχει όντως διάθεση για περαιτέρω άνοδο ή εάν έχουμε να κάνουμε με την πιο ”καθαρή” μορφή επένδυσης: Το trading!

Χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Ράδιο Αθήναι και Φουρλής.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη Despec Ελλάς (155.000 τεμάχια στην τιμή των 3,9 ευρώ), ένα πακέτο στη ΔΕΗ (50.000 τεμάχια στην τιμή των 14,7 ευρώ), ένα πακέτο στην Panafon (771.600 τεμάχια στην τιμή των 5 ευρώ) κι ένα πακέτο στον ΟΤΕ (40.000 τεμάχια στην τιμή των 17,16 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v