Πιέσεις με χαμηλό τζίρο στη Σοφοκλέους

Πιέσεις σε τράπεζες, με εξαίρεση τις τηλεπικοινωνίες, και με καθαρό τζίρο στα 60 εκατ. ευρώ, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.280 μονάδες, αλλά και τον FTSE 20 στα όρια των 1.200, επίπεδο που συνιστά ενδιαφέρον για παίκτες στο ΧΠΑ.

Εμφανής η αδυναμία του γενικού δείκτη να αναρριχηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑΑ, αφού μετά τις πρώτες ανεπιτυχείς απόπειρες τα θεσμικά χαρτοφυλάκια κατά κύριο λόγο, αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές στην περιφέρεια, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις οδηγώντας Δείκτη και αγορά σε απώλειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.279,5 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,79%, με τις τράπεζες να αποτελούν βαρόμετρο, αφού σε επίπεδο κλαδικού δείκτη απώλεσαν 1,92%. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις πιέσεις που δέχτηκε η Εθνική (-2%) αλλά και η Εμπορική (-2,08%), η οποία παρά τις απώλειες που κατέγραψε την Παρασκευή ως απόρροια της αποκοπής μερίσματος, δεν μπόρεσε παρά ταύτα σήμερα να αντιδράσει.

Στον αντίποδα, εμφανώς καλύτερη υπήρξε η εικόνα των τηλεπικοινωνιών, με τον ΟΤΕ και την Cosmote να κλείνουν σε θετικό έδαφος, ενώ για μια ακόμα συνεδρίαση υστέρησε η Panafon, η οποία υποχώρησε κατά 0,76%.

Αισθητά χαμηλότερα η αξία των συναλλαγών σήμερα σε σχέση με την Παρασκευή, αφού ο τζίρος των 101 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει πακέτα, ύψους 40 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς Leasing, ΟΤΕ και Cosmote.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα στην Πειραιώς Leasing (1.800.000 τεμάχια και 1.200.000 τεμάχια στην τιμή των 10,92 ευρώ), δύο πακέτα στον ΟΤΕ (70.000 τεμάχια στην τιμή των 17,31 ευρώ και 789 τεμάχια στην τιμή των 17,36 ευρώ), ένα πακέτο στην Cosmote (225.866 τεμάχια στην τιμή των 10,28 ευρώ), ένα πακέτο στη Cyclon (500.150 τεμάχια στην τιμή των 1,87 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Despec (155.000 τεμάχια στην τιμή των 3,96 ευρώ).

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών σε όλο το εύρος της αγοράς, χωρίς ωστόσο η τελική εικόνα να μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημη, αφού για κάθε δύο πτωτικές μετοχές υπήρχε μια ανοδική.

Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες, είναι το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα τις ημέρες που εμφανίζει αισθητή ενίσχυση, φαίνεται να προέρχεται κυρίως από το ”άνοιγμα αέρα”, καθώς και τις κινήσεις συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων που αποδεδειγμένα πλέον δεν επιθυμούν να παραμείνουν τοποθετημένα μακροπρόθεσμα στην αγορά.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί, ότι η τάση στην Ευρώπη σήμερα υπήρξε άκρως υποτονική, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου δεν δουλεύει σήμερα και αύριο, ενώ ελέω... του Μουντιάλ δεν υπάρχει διάθεση για trading.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο συνεχιζόμενο discounting επί των τριών πιο ”ρευστών” ΣΜΕ στο ΧΠΑ, καθώς από ότι φαίνεται η πλειονότητα των επενδυτών επιθυμεί ένα arbitrage που φέρει το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 1.200 μονάδων, τάση που αφομοιώνεται και στο ”δανεισμό” τίτλων στο ΧΠΑ επί δεικτοβαρών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v