Ετοιμάζονται ”φράγματα” στην πτώση

Οι ”μηχανισμοί ασφαλείας” των ξένων αγορών φαίνεται οτι ενεργοποιούνται. Ήδη προσφέρεται... ”ψυχολογική” στήριξη, από ηχηρά ονόματα και πιθανόν να εκδηλωθεί σύντομα ανοδική αντίδραση. Ετοιμη να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους που ”παίζει άμυνα” τις τελευταίες ημέρες.

Ετοιμάζονται ”φράγματα” στην πτώση
του Γ. Παπανικολάου

Σε σημεία στήριξης, εάν όχι τεχνικής, τότε σίγουρα... ψυχολογικής φαίνεται οτι έχουν προσεγγίσει οι μεγάλες ξένες αγορές και κυρίως τα χρηματιστήρια της Wall Street.

Οι χθεσινές παρεμβάσεις ”υπέρ της ανάκαμψης” που έγιναν από το διοικητή της FED Alan Γκρίσπαν και τον Ευρωπαίο ομόλογο του κ. Ντούιζενμπεργκ, φανερώνουν διάθεση για στήριξη των αγορών, (τονωτικές ενέσεις ψυχολογικού περιεχομένου) αλλά και... ανησυχία!

Η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθείται από (ή μήπως... προκαλεί;) κινήσεις ουσιαστικής στήριξης εκ μέρους των μεγάλων παικτών των ξένων αγορών, δηλαδή των διεθνών οίκων που ελέγχουν τεράστια κεφάλαια.

Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να ενταχθεί και η χθεσινή δήλωση του ”γκουρού” της Morgan Stanley του κ. Μπάρτον Μπίγκς, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει οτι η αγορά και η ψυχολογία των παικτών βρίσκονται σε ”υπερπουλημένα επίπεδα” κι οτι αναμένει σημαντική ανάκαμψη των αποτιμήσεων, καθώς τα ”άσχημα νέα” έχουν ήδη προεξοφληθεί, ενώ δεν έχει συμβεί το ίδιο με τις προοπτικές της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης.

Αίνιγμα για τους παίκτες των αγορών αποτελεί για σήμερα η πορεία της αγοράς του Λονδίνου που είχε παραμείνει κλειστή (για τον ιωβηλαίο της βασίλισσας) τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σε ό,τι αφορά πάντως στη Σοφοκλέους, πρέπει να επισημανθεί η διαρκής μείωση του τζίρου, αλλά και η περιορισμένη (σε σχέση με τις μεγάλες ξένες αγορές) έκταση των απωλειών.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν οτι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι θέμα ολίγου χρόνου ένα ”ρημπάουντ” που θα εκτονώσει τις πιέσεις, τουλάχιστον προσωρινά.

Για την ελληνική αγορά ισχύει ως ισχυρό σημείο στήριξης η περιοχή των 2230 μονάδων, η οποία ίσως προσεγγιστεί εντός των συνεδριάσεων της εβδομάδας.

Στην περίπτωση που η στήριξη αντέξει, θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό (σε συνάρτηση πάντα με το κλίμα στο εξωτερικό) οτι θα ξεκινήσει μια ανοδική αντίδραση που θα επαναφέρει τη Σοφοκλέους στα επίπεδα που δοκίμασε πριν το τέλος Μαίου.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v