Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι της Σοφοκλέους;

Πάμε συγκριτικά καλύτερα από τις διεθνείς αγορές ή θα υπάρξει περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς; Το δίλημμα, εάν δηλ. το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς και καθορίζει τις κινήσεις τους, από την έκβαση των οποίων εξαρτάται η συνέχεια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιολογήσει κανείς τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς το ”ποτήρι” που λέγεται ΧΑΑ για κάποιους ήταν σήμερα μισογεμάτο, για άλλους μισοάδειο.

Παίρνουμε τη πρώτη περίπτωση: Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ κατέγραψε σήμερα τη συγκριτικά καλύτερη απόδοση όλων των ”ώριμων” αγορών στην Ευρώπη, αφού με τις απώλειες 0,93% που κατέγραψε, κλείνοντας στις 2.258,29 μονάδες, στάθηκε αξιοπρεπώς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή ο DAX βρίσκεται στο –2,7% και ο CAC-40 στο –2,9%. Άρα, η Σοφοκλέους κάνει... outperform!

Επιπροσθέτως, η ρευστότητα στην αγορά δεν μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τα πρόσφατα επίπεδα, αντιθέτως ενισχύθηκε σε μια συνεδρίαση όπου σε επιλεκτικές ”δεικτοβαρείς” μετοχές, όπως στην Alpha Bank (-0,3%), και τον ΟΤΕ (0,1%), υπήρξε αξιοσημείωτη απορρόφηση των πιέσεων.

Παίρνουμε τη δεύτερη περίπτωση: Ο Γενικός Δείκτης έχει επιδείξει σαφή αδυναμία να επιχειρήσει την ανοδική διάσπαση των 2.300 μονάδων, συνεπώς – και με τη διεθνή τάση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα – πολύ πιο ”βάσιμο” είναι ένα σενάριο που φέρει το Δείκτη να ”επιστρέφει” στις 2.200 μονάδες.

Τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE στους τρεις πιο ρευστούς μήνες παραμένουν σε discount έναντι των θεωρητικών τους τιμών, χωρίς προς το παρόν να παρατηρείται καμία τάση αντιστροφής, άξιας αναφοράς τουλάχιστον. Συνεπώς, το πέρασμα των υποτιμήσεων οδηγεί θεωρητικά σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο των εν λόγω δείκτη όσο και τον Γενικό Δείκτη της αγοράς.

Με μόλις 25 ανοδικές μετοχές και 307 πτωτικές, είναι εξαιρετικά δύσκολό να γίνει λόγος για ”βάθος” στην αγορά. Η ρευστότητα κατευθύνεται σε συγκεκριμένες μετοχές, στις οποίες εάν αυξηθεί ο όγκος πωλητών, δεν αποκλείεται να έχουμε μια καθολική καθίζηση τζίρου, Δείκτη και…προσδοκιών.

Τέλος, να αναφέρουμε την εμφάνιση τεχνικού προβλήματος στην εκτέλεση εντολής που αφορούσε στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία είχε πρόσκαιρα ως συνέπεια η μετοχή να ”εκτιναχθεί” στα 16,3 ευρώ. Εν τούτοις, η επαναφορά στη ροή εντολών (order routing) συνέβαλε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική, Αγροτική Ζωής και Ευρωδυναμική ΑΕΕΧ, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική, Αγροτική Ζωής, Ευρωδυναμική ΑΕΕΧ, Ράδιο Αθήναι, Albio, Rainbow Computer και Μουζάκης.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα στην Εθνική (915 τεμάχια στην τιμή των 21,84 ευρώ, 33.273 τεμάχια στην τιμή των 21,26 ευρώ και 28.817 τεμάχια, επίσης, στην τιμή των 21,26 ευρώ), ένα πακέτο στην EFG Eurobank (50.730 τεμάχια στην τιμή των 13,74 ευρώ), ένα πακέτο στην ΕΧΑΕ (150.000 τεμάχια στην τιμή των 4,86 ευρώ), ένα πακέτο στην Εγνατία Τράπεζα (200.000 τεμάχια στην τιμή των 3,4 ευρώ), ένα πακέτο στη Sex Form (142.000 τεμάχια στην τιμή των 10,78 ευρώ), ένα πακέτο στην Κλωνατέξ (9.300 τεμάχια στην τιμή των 4,05 ευρώ) κι ένα πακέτο στις Αττικές Εκδόσεις (20 τεμάχια στην τιμή των 6 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v