Βλέπουν χαμηλότερα την αγορά

Με την ιδέα ότι η αγορά θα διολισθίσει σε χαμηλότερα επίπεδα φαίνεται να συμβιβάζονται οι περισσότεροι ενεργοί ”παίκτες” του ΧΑΑ, λαμβάνοντας υπόψη το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και τις διαθέσεις στο ΧΠΑ. Μοναδική εξαίρεση ο ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ένας ΟΤΕ δεν φέρνει την άνοιξη. Με σημαντική ή ασθενέστερη προσφορά πιέζονται χαμηλότερα τιμές συγκεκριμένων μετοχών. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές και των εμπλοκών που παρουσιάζονται στη δική μας, η πλειονότητα των ενεργών ”παικτών” συμβιβάζεται με την ιδέα πως θα πρέπει να περιμένει και τα ”χαμηλότερα”.

Σημαντικές οι απώλειες στις μετοχές των Panafon, Cosmote, Εμπορικής, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς με λογική προσφορά και με σαφώς μικρότερη σε Τιτάνα, Motor Oil, Βιοχάλκο κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μία μετοχή, αυτή του ΟΤΕ, του FTSE 20 εμφανίζει κέρδη. Πιο βεβαρημένη εμφανίζεται η κατάσταση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου μόλις δύο – τρεις μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ οι υπόλοιπες του 40άρη, υποχωρούν με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσφορά.

Η μέχρι στιγμής συμπεριφορά των ”παικτών” στα Παράγωγα, δείχνει πως λίγο ή πολύ θα επανατοποθετηθούν αγοράζοντας συμβόλαια του FTSE 20 σε τιμές ακόμη χαμηλότερες στη συνέχεια. Ήδη η μέχρι πρότινος ”στήριξη” των 1.200 μονάδων, τείνει να διαμορφωθεί πλέον στην ”αντίσταση” της επόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Όπως επισημαίνουν διορατικοί ”παίκτες” του ΧΠΑ, οι οποίοι δεν είχαν παραπλανηθεί από την πρόσκαιρη αντίδραση της Παρασκευής, η ανάκαμψη στη Σοφοκλέους αναμένεται αργότερα και όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση στις διεθνείς αγορές. Βλέπουν πως οι αγορές διολισθαίνουν στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου και εκτιμούν ότι η κίνηση στη συνέχεια θα είναι συνολική, διεθνής δηλαδή, και θα σηματοδοτηθεί προς το τέλος Ιουνίου από τη Νέα Υόρκη, με ταυτόχρονη εξομάλυνση της τιμής τόσο του χρυσού, όσο και των νομισματικών ισοτιμιών.

Κατά συνέπεια θεωρείται λογική και δικαιολογημένη η στάση αναμονής που τηρείται από τους ”μεγάλους παίκτες” της Σοφοκλέους, τη μετακύλιση ρευστότητάς τους στα Παράγωγα και το εκ νέου ”σορτάρισμα” προς χαμηλότερα επίπεδα. Η αργή διολίσθηση, εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει σύντομα νέες χαμηλότερες στηρίξεις τόσο σε επίπεδο Γενικού όσο και Δείκτη FTSE 20 και ΜΚ 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v