Ανάσες στη Σοφοκλέους

Καλοδεχούμενη ασφαλώς η τεχνική αντίδραση της ελληνικής αγοράς, που ακολουθεί την ανάκαμψη των διεθνών αγορών. Η έκταση και η διάρκεια της αντίδρασης είναι το εύλογο ερώτημα, με την υπενθύμιση ότι οι 2.300 αποτελούν ”αντίσταση” και όχι ”στήριξη”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοδεχούμενη η τεχνική αντίδραση της αγοράς, συνακόλουθη της τάσης που διαμορφώθηκε από χθες το βράδυ διεθνώς.

Το ερώτημα που τώρα βέβαια εύλογα γεννάται, αφορά στην έκταση και τη διάρκειά της. Πρώτο επίπεδο – στόχος, εκ των πραγμάτων είναι οι 2.280 μονάδες, με την απαραίτητη όμως... προειδοποίηση ότι οι 2.300 αποτελούν ”αντίσταση” και όχι ”στήριξη”.

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος είναι αυτή που προσμετρά τη συμπεριφορά των διεθνών αγορών, με βάση την οποία ο κύκλος διόρθωσης σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια οδηγούμεθα σε μια αντίδραση για ”λίγους και ειδικούς” οι οποίοι θα αποκτήσουν την απαραίτητη για τη συνέχεια ρευστότητα.

Το πιθανότερο είναι ότι τα συμβόλαια του FTSE 20 θα δώσουν και πάλι κάποια κέρδη προς τις 1205 μονάδες, προτού μετακυλιθούν σε θέσεις short, προς τα επίπεδα των 1100 μονάδων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, είναι η διαφαινόμενη τάση των ΜΚ 40 και SC 80, που λόγω της μεγαλύτερής τους διόρθωσης έχουν τα περιθώρια να αντιδράσουν επιθετικότερα.

Σαφώς περισσότερες οι μετοχές με άνοδο, περίπου 9 στις 1, με την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση να έχει την τιμητική της. Αξίζει να αναφερθεί η αντίδραση της Κ.Ι.Σαραντόπουλος που ευνοείται από τις εξελίξεις στον κλάδο, του Μοχλού που είχε υστερήσει έναντι της Ολυμπιακής Τεχνικής, βεβαίως του ΔΟΛ, αλλά και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων. Συντονισμένη η αντίδραση των μετοχών Επιχειρήσεων Αττικής και Στρίντζη, καθώς στον κλάδο οριστικοποιούνται τα νέα σχήματα, ευπρόσδεκτη η αντίδραση του ΔΟΛ.

Στα υπόψιν οι με αυξημένη εμπορευσιμότητα υπέρβαση των 6,5 ευρώ της ΕΛΤΕΧ, ο εντυπωσιακός μονόδρομος της Haytt προς τα 6,5 ευρώ, αλλά και οι συναλλαγές στα 3,5 ευρώ του Ερμή και η ενίσχυση της μετοχής των AXON, Euromedica, Alfa Alfa Holdings κα. Για την επόμενη ώρα ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση της εκτίμησης, πως η αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί προς τις 2300 μονάδες (σήμερα – αύριο), με την προϋπόθεση ότι η μετοχή της Εθνικής θα κινηθεί προς τα 22 ευρώ, της Eurobank και πάλι προς τα 14 και της Εμπορικής στα 24 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v