Εντείνονται οι πιέσεις στο κλείσιμο (update)

Η σημαντική υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ (0,9%) επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα να ενταθούν και οι πιέσεις στη Σοφοκλέους προς το κλείσιμο. Σε αναλογία 2/1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, μεταξύ των κινήσεων που συμβάλουν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, συνυπολογίζεται και αυτή του Ομίλου Κλωνατέξ.

Από τη στιγμή που δεχόμαστε ότι το ζητούμενο για την αγορά ήταν η διέξοδός της από το καθεστώς αδράνειας, απαξίας και αδιαφορίας, προσβλέπουμε σε κάθε κίνηση που ταράζει τα νερά. Βέβαια, η προσέγγιση του ”θέματος” Κλωνατέξ, είναι διττή. Διαμετρικά αντίθετη και έχει να κάνει τόσο με την φιλοσοφία του ίδιου του παίκτη όσο και τους παραδοσιακούς μηχανισμούς των αγορών.

Η μεν πρώτη εκτίμηση, η προφανής, που θέτει και εν πολλοίς δικαιολογημένα, για μια φορά στο ”απόσπασμα” το ριψοκίνδυνο ”παίκτη”, η δε άλλη, όμως, αρκετά αιρετική, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στο ενδεχόμενο μάλιστα που επιβεβαιωθεί τότε τα κέρδη δικαιώνουν τον ”παίκτη”...

Είθισται τα ”χαρτιά” να ακολουθούν ανοδική φορά, την περίοδο που προηγείται της αποκοπής, όταν αποδεδειγμένα ο επιχειρηματίας χρειάζεται ρευστό και σκοπεύει να ”φορτώσει υψηλότερα” μέρος της συμμετοχής του.

Έχουμε την εντύπωση όμως πως ο ”παίκτης” ακολουθεί μια έξυπνη στρατηγική ξαναμαζέματος της εταιρίας του, αχρηστεύοντας, μηδενίζοντας δηλαδή, τη χρήση του δικαιώματος.

Γινόμαστε πιο σαφείς, καθώς ο ”παίκτης” κόβει το ”δικαίωμα” χαμηλότερα της τιμής αυξήσεως των 3,80 ευρώ. Χθεσινό κλείσιμο στα 3,66 για την Κοινή και 3,28 για την Προνομιούχο, σημερινό αντίστοιχο άνοιγμα στα 3,72 ευρώ και 3,34 ευρώ. Με αυτή την κίνηση ουσιαστικά δεν ”κόβει” δικαίωμα και θέτει το δέλεαρ στον ριψοκίνδυνο είτε να συμμετάσχει στην αύξηση, είτε να ριψοκινδυνέψει τη βραχυπρόθεσμη τοποθέτησή του.

Πρακτικά θα δίναμε περισσότερο περιθώριο ανόδου στην Προνομιούχο, που τεχνικά θα πρέπει να πιάσει τα 3,80 ευρώ και από εκεί και πέρα, να κινηθούν αμφότερα τα ”χαρτιά” προς τα 4,20 ευρώ.

Να εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα, ο γράφων ελάχιστα ασπάζεται τους ριψοκίνδυνους χειρισμούς του ”παίκτη”, δεν μπορεί όμως παρά να αναγνωρίσει μια ιδιοφυή χρηματιστηριακή σκέψη. Συχνά καταστροφική για τον κόσμο, αρκετές φορές όμως γαλαντόμο και προσοδοφόρο, αφής στιγμής ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Στα της συνεδριάσεως, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον εστιάζεται γύρω από τις εξελίξεις της Πάρνηθας, με συναλλαγές τόσο στη Hyatt όσο και την Ηλέκτρα. Δικαιώνονται οι επιμένοντες στην Coca Cola, απολύτως θετική ένδειξη θεωρείται η μέχρι στιγμής ελεγχόμενη κίνηση των Εθνικής, Eurobank, με ελάχιστη προσφορά, αλλά και αντίδραση μιας σειράς μετοχών υγιών επιχειρήσεων που επιτέλους απεγκλωβίζονται από τα ”χαμηλά”.

Κρατάμε στα υπόψιν πως για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου ελαχιστοποιήθηκαν σε δραματικό βαθμό χθες οι συναλλαγές, με την αγορά να έχει αντιδράσει ανοδικά τις προηγούμενες δύο. Είθισται το ”στέγνωμα” της αγοράς να προοιωνίζεται μεσοπρόθεσμης διάρκειας αντίδραση.

ΣΗΜ. Informatics: Η διοίκηση της εταιρείας έχει εξαγγείλει αγορά ιδίων μετοχών με τιμή στόχο, βέβαια, εξωπραγματική προς τα 6,5 ευρώ. Πλην όμως, η πρόθεση αφορά επαναγορά 1.955.000 μετοχών σε σύνολο εισηγμένων 20.207.000 με τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 2,14 ευρώ, χαμηλή τιμή έτους τα 1,77 ευρώ, υψηλή τα 2,97 ευρώ, σε τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περίπου 14 δισ. δρχ. Η μετοχή τεχνικά παρουσιάζει ενδείξεις αφύπνισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v