Μάχες... χαρακωμάτων στη Σοφοκλέους

Η επιστροφή των διεθνών αγορών στα επίπεδα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και οι πιέσεις με επίκεντρο τη τιμή διάθεσης του ΟΤΕ (16,5 ευρώ) οδηγούν τη Σοφοκλέους στα επίπεδα των 2.250 μονάδων, με αποτέλεσμα τις μάχες χαρακωμάτων σε πολύ κρίσιμες περιοχές ”στήριξης”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μάχες χαρακωμάτων δίνονται γύρω από πολύ κρίσιμες περιοχές ”στήριξης”, τόσο για ορισμένες μετοχές, όσο για επιμέρους δείκτες. Πέρα από το προφανές που είναι η γενικευμένη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, θα είχε ενδιαφέρον να επικεντρωθούμε στα επερχόμενα.

Η συνολικότερα επιστροφή των αγορών στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου μοιάζει σα να ψάχνει να βρει αφορμές αναστροφής. Σχηματικά θα λέγαμε ότι επιδιώκεται να βρεθεί ένα ”δίχτυ”, κάτι σαν ”τραμπολίνο”, το οποίο όχι μόνο θα ανακόψει τη φορά –προς το τέλος του μήνα- αλλά κυρίως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αναστροφής, θα θέσει τις βάσεις για αποκόμιση κερδών στο β’ εξάμηνο, μέχρι τον Οκτώβριο – αρχές Νοεμβρίου όπως παραδοσιακά συνηθίζεται.

Το ότι δίνεται μάχη στη Σοφοκλέους γύρω από τις 2.250, επίπεδο που αντιστοιχεί στα 16,5 ευρώ του ΟΤΕ, έχει τη σημασία του. Όπως επίσης, η αίσθηση ότι η επιταχυνόμενη εκτόνωση σε Σοφοκλέους, Νέα Υόρκη και Ευρώπη, μπορεί να φέρει γρηγορότερα και βιαιότερα τις αγορές κοντά στις αντοχές τους.

Μας παραξενεύει βέβαια το γεγονός ότι μια μετοχή τόσο αυξημένου βάρους όσο ο ΟΤΕ, προσφέρει το τελευταίο διήμερο, τόσο εύκολα και σε τόσους πολλούς κέρδη. Ας μην περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πρωί πρωί, σήμερα, ”κλείστηκαν” θέσεις short περίπου 170.000 ”δανεισμένων” μετοχών του Οργανισμού, για να μετακληθεί το ενδιαφέρον στις επόμενες προς αποκρατικοποίηση εταιρίες, δηλαδή ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ.

Εάν θεωρήσουμε ότι για τη μετοχή του ΟΠΑΠ το εύρος διάθεσης θα είναι μεταξύ 7,5 – 8,2 ευρώ, θα πρέπει να αναζητηθεί ”στήριξη” πέριξ των 7,7 ευρώ. Η ενθαρρυντική μέχρι στιγμής ένδειξη αφορά στην συμπεριφορά των Εθνικής και Eurobank. Η μεν μετοχή της Eurobank, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες μας δίνει συνεχόμενα κλεισίματα στην υψηλή της τιμή, μπορεί να κρατήσει τα 14 ευρώ. Ανάλογα μπορεί να κρατήσει τα 22,2 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ πολύτιμες στηρίξεις στον FTSE 20 προσφέρουν μέχρι στιγμής οι Τιτάν, ΕΛΠΕ, αλλά και η Coca Cola 3E.

Εάν την επόμενη ώρα απορροφηθεί όλη η προσφορά των αδιάθετων μετοχών του ΟΤΕ, με την μετοχή να κρατά τα 16,5 ευρώ και να αντιδρά προς τα 17, αργότερα, θα εγκλωβίσει όλος τους ”ανοιχτούς” στη μετοχή και ενδέχεται απαλλαγμένος πιέσεων να ξαναβρεί την ισορροπία του.

Ποντάρουμε στο arbitrage που γίνεται στη μετοχή του Οργανισμού, στο ότι έχουν κλείσει οι short θέσεις, κυρίως όμως στο ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις βγήκαν σημαντικά κέρδη από την πτώση της τιμής από τα 17,5 στα 16,5 ευρώ, στοιχεία που προοιωνίζουν αντίδραση του συγκεκριμένου τίτλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v