Προς επιβεβαίωση της στήριξης των 2.200;

Η προσφορά τίτλων από υποψήφιες προς περαιτέρω μετοχοποίηση εταιρίες του Δημοσίου (πλην ΟΠΑΠ) και οι θέσεις short στο ΧΠΑ, όσων είχαν προεξοφλήσει τις πιέσεις αυτές, ενόψει και του κλεισίματος της σειράς Ιουνίου την Παρασκευή, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της Σοφοκλέους, που κινήθηκε αντίθετα με το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ασθενής, στη καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να χαρακτηριστεί η τάση που διαπέρασε σήμερα την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η Σοφοκλέους φάνηκε να αφομοιώνει, με μία μέρα καθυστέρηση, τη πτωτική διεθνή συγκυρία, επηρεαζόμενη αφενός από την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στα blue chips – παρά τη διόρθωση της Παρασκευής – αφετέρου από την απροθυμία του retail να τοποθετηθεί σε τίτλους της περιφέρειας.

Η τελική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε μια διαδικασία συσσώρευσης στην ευρύτερη περιοχή των 2.220 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης, έχοντας ξεφύγει από το trading range 2.280-2.320 αναζητεί πλέον μια νέα βάση προκειμένου, βραχυπρόθεσμα, να κινηθεί ανοδικά.

Εξάλλου, το κλείσιμο του Δείκτη με οριακές απώλειες 0,22%, στις 2.220,1 μονάδες, έχοντας διαγράψει ενδοσυνεδριακά διακύμανση μόλις 23 μονάδων, αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα που διακρίνει τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς και το ότι αρκετοί ”υποψήφιοι” επενδυτές προσμένουν σε επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.200 μονάδες, καθώς και διάρκεια του σημερινού θετικού κλίματος στις Ευρωαγορές προτού αποφασίσουν να επανατοποθετηθούν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη διαφορετική κίνηση της Σοφοκλέους με αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών συνέτειναν και οι θέσεις short που έχουν λάβει παίκτες στο ΧΠΑ, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει τις πιέσεις από την πώληση μεριδίων του Δημοσίου, αλλά και το κόψιμο του μερίσματος στον ΟΤΕ ενόψει και του κλεισίματος της σειράς Ιουνίου την Παρασκευή.

Στους επιμέρους τίτλους, άξιας αναφοράς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο κοινό και το προνόμιο της Κλωνατέξ, καθώς και οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες (-0,55%), με επίκεντρο την Εθνική (-0,9%) και την Εμπορική (-1,5%), ενώ ”ικανοποιητική” κρίνεται η συμπεριφορά του ΟΤΕ (-0,1%), ο οποίος– όπως ήταν αναμενόμενο – έκανε σήμερα πάνω από 1 εκ. τεμάχια.

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσον η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μπορεί αν αντιμετωπίσει τη δυνητική προσφορά που εκδηλώνεται τόσο στον ΟΤΕ όσο και σε άλλες μετοχές, χαρακτηριστική άλλωστε η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, η οποία ”προεξοφλώντας” την επικείμενη προσφορά τίτλων δια της μεθόδου του over-the-counter, απώλεσε 4,4%, με σχεδόν 300.000 τεμάχια, ενώ αισθητά καλύτερος ήταν ο ΟΠΑΠ (1,3%).

Iστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΕΥΔΑΠ, Μύλοι Κεπένου, ΕΧΑΕ, Αγροτική Ασφαλιστική, Εβροφάρμα και Ευρωδυναμική ΑΕΕΧ.

Χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών PC Systems, ΕΥΔΑΠ, Μύλοι Κεπένου, Εμπορική Τράπεζα, Πουλιάδης & Συνεργάτες, ΕΧΑΕ, Ασπίς Πρόνοια, Ευρωδυναμική ΑΕΕΧ, Εβροφάρμα και Ελαΐς.

Πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα στον ΟΤΕ (107.740 τεμάχια στην τιμή των 16,4 ευρώ, 100.000 τεμάχια στην τιμή των 16,36 ευρώ και 50.000 τεμάχια στην τιμή των 16,38 ευρώ), ένα πακέτο στη Γραμμές Στρίντζη (961.840 τεμάχια στην τιμή των 1,32 ευρώ), ένα πακέτο στην Αβαξ (140.000 τεμάχια στην τιμή των 14,94 ευρώ).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Αττικάτ (100 τεμάχια στην τιμή των 1,58 ευρώ), ένα πακέτο στην Ιατρικό Αθηνών (487.176 τεμάχια τιμή των 3,1 ευρώ), ένα πακέτο στη Θεμελιοδομή (116.000 τεμάχια στην τιμή των 5,22 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Νεώριο (215.000 τεμάχια στην τιμή των 7 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v