Οι αγορές αργούν μα… δεν ξεχνούν

Σε περιοχές στήριξης και ενδεχόμενης αντίστασης αναμένεται να οδηγήσει στα τέλη εξαμήνου η επιταχυνόμενη υποχώρηση στις ανά τον κόσμο αγορές. Καλύτερα θωρακισμένη η Σοφοκλέους έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ανταποκρίθηκε χλιαρότερα στις ανοδικές τάσεις που ακολούθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προσέγγισης μακροπρόθεσμων επιπέδων στήριξης απ’ άκρον εις άκρον των όπου γης χρηματιστηρίων. Η ένταση της επιταχυνόμενης και με τζίρο υποχώρησης από τη Νέα Υόρκη μέχρι και την Αθήνα οδηγεί ταχύτατα περίπου προς το τέλος εξαμήνου, όπως αναμενόταν, σε επιβεβαίωση περιοχών στήριξης και ενδεχόμενης αντίδρασης.

Το γεγονός ότι η Σοφοκλέους είχε ανταποκριθεί λιγότερο στο ανοδικό κάλεσμα της Νέας Υόρκης μετά το Σεπτέμβριο του 2001, την εξασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ευρωπαϊκές αγορές, που εμφανίζουν εικόνα… παράλληλης αγοράς.

Στις 2.225 μονάδες ο γενικός δείκτης και στις 1.174 ο FT20, ενώ μικρά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης προς τις 2.180 και τις 1.140 αντίστοιχα. Βρισκόμαστε ακόμα σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, σε άλλη μια φάση διόρθωσης, που όπως όλα δείχνουν θα διαμορφώσει ”βάση στήριξης”, υψηλότερα από αυτήν στα μέσα Απριλίου.

Το πιθανότερο είναι πως μετά τη βίαιη εκτόνωση των ”ανοικτών πωλήσεων” σε παράγωγα, κυρίως στην αγορά της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος Ιουνίου αντικατάσταση αυτών των θέσεων με συμβόλαια αγοραστών.

Από χαμηλότερη βάση θα ξεκινήσουν τις τοποθετήσεις και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές για να καταγράψουν τις όποιες υπεραξίες τους το β΄ εξάμηνο, καθώς διεθνώς οι αγορές θα επαναπροσεγγίζουν τα προηγούμενα ”υψηλά” έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v