Ορατή, τεχνικά, η αντίδραση

Δεν υπάρχει κίνηση, πόσο μάλλον βίαιη και έντονη που να μην προσφέρει διαλείμματα αντιστροφής. Η υποχώρηση που σημειώθηκε στις τελευταίες τρεις - τέσσερις συνεδριάσεις, και στις ξένες και στην ελληνική αγορά, προοιωνίζεται ανοδική αντίδραση από τα τρέχοντα ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν υπάρχει κίνηση, πόσο μάλλον βίαιη και έντονη που να μην προσφέρει διαλείμματα αντιστροφής. Τηρουμένων των αναλογιών, η υποχώρηση των τελευταίων τριών – τεσσάρων συνεδριάσεων, στις αναπτυγμένες αγορές, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά ”γενικευμένης εκποίησης”, κάτι που προοιωνίζεται ανοδική αντίδραση από τα τρέχοντα ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στα καθ’ ημάς, παρά τις όποιες –και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες- επιφυλάξεις, ενστάσεις για το κύμα αποκρατικοποιήσεων (ή ”αποκρατικοποιήσεων” για ορισμένους άλλους) συνεχίζεται η αναδιανομή στα ”χαμηλά” της οικονομικής (και πολιτικοκοινωνικής) πίτας μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων, ομίλων και σχημάτων. Το οικονομικό επιτελείο με καθαρά εισπρακτικό προσανατολισμό, επιχειρεί την ”φυγή προς τα εμπρός” σε μια περίοδο ιδιαίτερα ”στεγνή” για τη Σοφοκλέους.

Δεν είναι συμπτωματικό, για ορισμένους, ότι ο κύκλος των… αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε τη μέρα με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο (58 εκατ. ευρώ) από την αρχή του χρόνου. Την προηγούμενη φορά, στα μέσα Απριλίου, η αντίδραση ήταν ανοδική, σε αυτή τη φάση όμως, ακολουθήθηκε η κατηφόρα των ξένων χρηματιστηρίων.

Τεχνικά, η προσέγγιση του ”χαμηλού” των 1.120 μονάδων για τον FTSE 20 είναι ορατή (και εφικτή) πλην όμως ο συγκεκριμένος δείκτης ενδέχεται να αντιδράσει από τα επίπεδα των 1.160 – 1.165 μονάδων, κυρίως λόγω της λήξης την ερχόμενη Παρασκευή, της σειράς Ιουνίου στο ΧΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επαναφορά του Γενικού Δείκτη, σε πρώτη φάση προς τις 2.260 μονάδες, με αιχμή τον ΟΤΕ και δευτερευόντως τις Eurobank, Εθνική. Τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: α) η μείωση της ψαλίδας σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση των Εθνικής, Eurobank στα 640 εκατ. ευρώ β) τις σημαντικές ζημίες που ”γράφει” το ΤΑΠ-ΟΤΕ (περίπου 0,8 – 1,20 ευρώ ανά μετοχή) με βάση τις πρόσφατές του τοποθετήσεις γ) τις έντονες πιέσεις που δέχονται όλες οι μετοχές όλων των… αποκρατικοποιούμενων εταιριών, όπως χαρακτηριστικά φάνηκε στις περιπτώσεις των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, δ) στην αναμενόμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΛΠΕ – Πετρόλα – Lukoil και τις ανάλογες ”έμμεσες” κινήσεις που μπορεί να σηματοδοτηθούν για άλλους ομίλους μέσω του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Η τελευταία περίπτωση χρήζει προσοχής και εφόσον προκύψουν περισσότερες ενδείξεις – στοιχεία θα αναλυθεί σε ευθετότερο χρόνο.

ΥΓ. Με την καταγραφή νέου ”χαμηλού” δείχνει ανήμπορη η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων προκαλώντας εύλογα ερωτήματα τόσο για την προνομιακή τιμή εισαγωγής της, όσο και για την αποτελεσματικότητα δαπανηρότατων κινήσεων και σχεδιασμών που μέχρι στιγμής ελάχιστα αποδίδουν. Αλήθεια υπάρχουν εξελίξεις για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του ΧΑΑ στην περιοχή της … Λ. Καβάλας. Πάντως, για την πολυχαϊδεμένη θυγατρική των ειδικών της αγοράς, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ισχύει λίγο ή πολύ αυτό που ο θυμόσοφος λαός αποδίδει με την παροιμία πως ”το ψάρι…”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v