Μια χαμένη αφορμή για το ΧΑΑ;

Την ευκαιρία, που προσφέρει η βραχυπρόθεσμη αναστροφή της τάσης στις διεθνείς αγορές δεν έχει κατορθώσει να εκμεταλλευθεί μέχρι στιγμής η Σοφοκλέους, καθώς, όπως φαίνεται, οι αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, βλάπτουν σοβαρά το... Γενικό Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αντίθετα από τις ευρωπαϊκές αγορές, η ελληνική, ελάχιστα μπορεί να παρακολουθήσει τη μέχρι στιγμής αντίδρασή τους. Αυτό οφείλεται στην συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται κυρίως η μετοχή του ΟΤΕ, αλλά και οι ρευστοποιήσεις κυρίως εγχώριων θεσμικών στον τίτλο της ΔΕΗ.

Αντιθέτως, τραπεζικές μετοχές κινούνται ”νωχελικά” με ”αστείες” συναλλαγές, ενώ στην πίεση επί του FTSE 20 μερίδιο συμμετοχής έχουν και οι Vodafone, Βιοχάλκο, και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας. Πρακτικά, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η Σοφοκλέους μέχρι στιγμής χάνει την ευκαιρία – αφορμή αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων, και περιορίζεται σε καθαρά περιφερειακό ρόλο.

Χαμηλότερη τιμή για την ΕΥΔΑΠ στα 4,86 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 4,74 ευρώ, ενώ μεταξύ των ανοδικών κυριαρχούν για μία ακόμη συνεδρίαση οι συχνά – πυκνά λοιδωρούμενες μετοχές της ”περιφέρειας”. Αντίδραση με συναλλαγές, που δεν εγκλωβίζουν, πραγματοποιούν μέχρι στιγμής οι μετοχές των Ευκλείδη, Κλωνατέξ (Π), Spider, Ideal (K), Κούμπας, Αθηναϊκές Συμμετοχές, Τεχνική Ολυμπιακή.

Από τους βασικούς δείκτες, ο FTSE 20 κινείται μεταξύ 1.1710 – 1.175, ο ΜΚ 40 πέριξ των 255 μονάδων, ο SC 80 στις 688, ενώ θετικά κυμαίνονται ο δείκτης της Παράλληλης, Λύσεων Πληροφορικής, Ψυχαγωγίας και Τηλεόρασης, Κατασκευαστικών, Συμμετοχών και οριακά ο Τροφίμων – Ποτών.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Δείκτης (-0,53%) είναι ο κύριος υπαίτιος των μικρών απωλειών που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης. Για την επόμενη ώρα, δεδομένης της ελάχιστης προσφοράς σε τραπεζικούς τίτλους, θα μπορούσαν να αντιδράσουν η Alpha προς τα 15,10 ευρώ, η Εμπορική προς τα 22,5, η Eurobank προς τα 13,85 ευρώ και η Εθνική προς τα 21,85 ευρώ. Εάν μάλιστα αντιδράσει προς τα 16,5 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, και προς τα 5,4 η της Vodafone και για όσο κρατά τα 9 ευρώ η μετοχή της Ιντρακόμ, θα είναι εφικτή μια κίνηση προς τις 2.225 – 2.230 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v