Να μα΄στε πάλι εδώ Ανδρέα...

Η Σοφοκλέους δεν μπόρεσε χτες να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων. Οι φήμες υποστηρίζουν ότι αυτή η δυσπιστία έχει να κάνει με τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία δεν αναμένονται καλά στο εξάμηνο.

Να μα΄στε πάλι εδώ Ανδρέα...
Η Σοφοκλέους δεν μπόρεσε χτες να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων. Σ’ όλες τις αγορές του κόσμου έγινε γιορτή, από την οποία, δυστυχώς, λείπαμε, για άλλη μία φορά, εμείς.



Η εικόνα της αγοράς θύμιζε έντονα κακές αναμνήσεις της εφηβείας, όταν για λόγους αφέλειας ή αντεκδίκησης το γειτονόπουλο δεν μας καλούσε στο πάρτι του. Περνούσαν μέρες μέχρι να περάσουμε το ψυχολογικό σοκ.

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική από την απλοποιημένη εξήγηση που ήδη σας προσφέραμε έτοιμη στο πιάτο. Η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δείξαμε πραγματική αδυναμία να ακολουθήσουμε την άνοδο των ξένων αγορών. Αν η μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές των προηγούμενων ημερών ήταν ένα άλλοθι και για την Σοφοκλέους, το άλλοθι αυτό ξεγυμνώθηκε χτες.

Προφανώς οι μεγάλοι επενδυτές (Έλληνες και ξένοι) γνωρίζουν κάτι περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους σε σχέση με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι φήμες υποστηρίζουν ότι αυτή η δυσπιστία έχει να κάνει με τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία δεν αναμένονται καλά στο εξάμηνο. Αν δεν υπάρξει κάτι που θα ανατρέψει το δυσμενές αυτό κλίμα και θα επαναφέρει την ελπίδα στην αγορά, πολύ δύσκολα θα ανατραπεί το σημερινό σκηνικό.

Το έχουμε ξαναπεί ότι η Σοφοκλέους κρύβει μέσα της αρκετή δυναμική. Όπως έχουμε, επίσης, ξαναπεί ότι χρειάζεται να γίνει κάτι για να μπορέσει η δυναμική αυτή να εκφραστεί.



Θα ήταν ευτύχημα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να μπορούσε, έστω και καθυστερημένα, να κάλυπτε σήμερα έστω και κάποιο από το χαμένο έδαφος. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η συνέχεια...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v