Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμασίες για τον ΟΤΕ

Πλούσια σε ενδιαφέροντα είναι και η σημερινή συνεδρίαση. Η κυβερνητική πλευρά βάζει στο... παιχνίδι το ενδεχόμενο επίσπευσης διάθεσης μειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ θερμαίνοντας περισσότερο το κλίμα. Σταθερά σε ανοδική φορά ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Στην πρίζα για χάρη των...εσόδων τους”.

Παραφράζοντας τον τίτλο του σημερινού Εγερτηρίου, του φίλου μας Θανάση Μαυρίδη, νομίζουμε πως αποδίδεται η ουσία της κατάστασης.

Είναι προφανές πως η... διαρροή περί ενδεχόμενης επίσπευσης της διαδικασίας διάθεσης του μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ, έγινε για τους λόγους που φάνηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε τελικά κατά 1,88% πραγματοποιώντας 785.135 τεμάχια για να κλείσει τελικά στα 17,32 ευρώ.

Η μακροπρόθεσμα υψηλή τιμή έχει διαμορφωθεί στα 17,48 ευρώ, με τους ξένους και Έλληνες αναλυτές, να έχουν ξεκινήσει από προχθές την μεθοδική ”μόχλευση” μέσω αναλύσεων προς όπου δη υψηλότερα.

Το σε ποια τιμή θα γίνει τελικά η διάθεση του ποσοστού και το αν θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, όπως ζητούν πολλά και ισχυρά στελέχη του τραπεζικού – χρηματιστηριακού χώρου, εκτιμάμε πως σχετίζεται με την ανάληψη κινδύνου και τη συγκυρία.

Αν η διαφαινόμενη επικινδυνότητα, την περίοδο του εγχειρήματος, είναι στις ξένες αγορές ΄μικρή, τότε η δημόσια εγγραφή θα έχει τον πρώτο λόγο.

Για να ενισχυθεί όμως ο ΟΤΕ, δηλαδή οι υπεραξίες του και η καθαρή θέση του χαρτοφυλακίου του, θα πρέπει (όπως σημειώνονταν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο), να ενισχυθεί η αξία των δύο βασικών του περιουσιακών του στοιχείων, δηλαδή της Cosmote και της CosmoRom.

Για τη δεύτερη υπήρξε εκτενές θέμα του euro2day.gr, πρόσφατα, ενώ για την Cosmote η καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής, απλά επιβεβαιώνει την εκτίμηση.

Να προσεχθεί πως οι συναλλαγές μεταξύ ΟΤΕ-Cosmote διαμορφώνονται στο περίπου 8 προς 5, που σημαίνει πως ο τίτλος της θυγατρικής έχει περιθώριο υπεραπόδοσης τουλάχιστον 1,5-2 φορές σε σχέση με τη μετοχή του ΟΤΕ.

Το θέμα της Αγροτικής, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς θα πρέπει να... κατευναστεί, εν μέρει, καθώς η επιθετική κίνηση που πραγματοποιείται μέσω UBS, είναι εξόφθαλμη και δημιουργεί πλέον εύλογα ερωτήματα και σχόλια στην αγορά.

Πάντως και στην περίπτωση της Αγροτικής, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 4,5 δισ. ευρώ, δεν είναι αυτή που μπορεί να αποφέρει το μέγιστο κέρδος, που προσδοκάται.

Ένα άλλο μέτωπο, του ευρύτερου τηλεπικοινωνιακού κλάδου, αφορά στον όμιλο Intracom, καθώς είναι εμφανές πως σε Intracom, Intralot, FORTHnet η διοίκηση στηρίζει πολλαπλές δραστηριότητες.

Από αυτήν που σχετίζεται με το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, τη συνεργασία Intralot- ΟΠΑΠ, μέχρι και την ανάπτυξη ηλεκτρονικής δικτυακής υποδομής προκειμένου εύθετο χρόνο να εκμεταλλευτεί το (σήμερα) παράνομο Στοίχημα.

Γι’ αυτό, κατά την εκτίμησή μας τα επίπεδα αποτίμησης και των τριών μετοχών, ειδικότερα, όμως, της Intracom, απέχουν πολύ από την προεξοφλούμενη υπεραξία.

Το θετικό είναι πως για όσο συντηρείται το κλίμα στην ”καρδιά” του FTSE-20, θερμαίνεται ή και συντηρείται η μόχλευση σε επιμέρους τμήματα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από το μεσαίο τραπεζικό χώρο, ούτε στη Γενική οι Γάλλοι έχουν πει την τελευταία τους λέξη, ούτε στη Marfin υπάρχουν πλέον οι ”εγκλωβισμένοι” του παρελθόντος, με τον όμιλο να διαθέτει ρευστότητα για κάθε ευκαιριακή χρήση, ενώ μεταξύ Εγνατίας – Aspis Bank, φρονούμε πως οποιαδήποτε συζήτηση για στρατηγική συνεργασία μέσω ανταλλαγής μετοχών (και όχι με εξαγορά μέσω καταβολής μετρητών) δεν οδηγεί σε κάτι καινούριο.

Μετοχές εταιριών όπως η Κρέτα Φάρμ που ξεπερνά το Νίκα σε μερίδια αγοράς, αλλά και με αποτίμηση... Διεθνούς Αγοράς, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Η Ελινόιλ, με σημαντικά κέρδη και αύξηση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους έχει δικαιώσει όσους ανέλαβαν τη διαδικασία εισαγωγής της (Εθνική Τράπεζα), αλλά και όσους την εμπιστεύονται μέχρι σήμερα.

Από το μέτωπο των ξενοδοχείων, η διοίκηση της Εθνικής διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε φήμη ή ενδεχόμενο που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά οποιουδήποτε ξένου ομίλου.

Διευκρινίζεται μάλιστα πως στις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα έχουν επισημοποιηθεί οι όροι για τη διενέργεια της διεθνούς διαδικασίας.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, εμμένουμε στο μεσαίο χώρο, καθώς τόσο η αναζήτηση πτυχίου από την Ιντρακάτ, όσο και η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στην ΑΕΓΕΚ μπορεί να φέρουν κοντύτερα αρκετές εταιρίες του κλάδου.

Για σήμερα, επιμένοντας στην πάγιά μας προσέγγιση της διασφάλισης των οπισθοφυλακών μας, είναι ζητούμενη η σταθεροποίηση του Γ.Δ., υψηλότερα των 3.250-3.265 μονάδων και του FTSE-20 πάνω από τις 1.800-1.805 μονάδες.

Στα θετικά της ημέρας, η απορρόφηση της προσφοράς χθες μέχρι τα χαμηλά από τη Eurobank, η αναστροφή της τάσης στην Εθνική και οι αγοραστές μέχρι και τα 16,72 ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς.

Ενδείξεις πως στον τραπεζικό κλάδο λαμβάνονται θέσεις εν όψει του ”επόμενου γύρου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v