Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπομονή και... βλέπουμε

Η κάλυψη της Αγροτικής από τη UBS, οι διεργασίες εν όψει της διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού πέραν της ΑΤΕ και στον ΟΤΕ, αλλά και η διεθνής συγκυρία θεωρούνται ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης. Λόγω των αποτελεσμάτων της Coca Cola μένει στο επίκεντρο η ”δεύτερη κατηγορία” του FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ενεργότερη και πιο ξεκάθαρη θέση που λαμβάνει η UBS μπορεί να αποτελεί τον ”σηματωρό” ανάλογων κινήσεων πανίσχυρων ξένων χρηματοοικονομικών οίκων.

Βέβαια, ο αγγλοελβετικός οίκος, ξεκινώντας την κάλυψη της Αγροτικής με τιμή-στόχο τα 7 ευρώ, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να προασπίζει τα συμφέροντα του πελάτη του, δηλαδή της Αγροτικής,.

Πρόκειται όμως μόνο για την Αγροτική ή μήπως και για το Δημόσιο ευρύτερα; Είναι προφανές πως το Δημόσιο έχει κάθε εύλογο συμφέρον από τη βελτίωση της αποτίμησης του ομίλου και την μέσω της UBS διάθεση του 10% σε ξένους τελικούς πελάτες της, ”αποσβένοντας” έτσι τις ”μαύρες τρύπες” του παρελθόντος.

Για να μην ξεχνιόμαστε, η υπόθεση της Αγροτικής και όσων ουσιαστικά καλύφθηκαν μέσω της ΑΤΕ Συμμετοχών είναι μια άλλη αμαρτωλή ιστορία.

Όμως, η UBS μέσω αυτής της δραστηριότητάς της θεωρείται πως εκ των πραγμάτων θέτει σοβαρότατη υποψηφιότητα και για την αναδοχή του ΟΤΕ. Η επικείμενη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ, κυρίως σε ξένους θεσμικούς, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με το ρόλο του ξένου οίκου να αναδεικνύεται.

Θέτοντας όσο πιο ψηλά γίνεται την τιμή-στόχο για την Αγροτική και έχοντας μπροστά τη διάθεση του ποσοστού του ΟΤΕ, είναι προφανές πως η συντήρηση του καλού κλίματος μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους. Καλό κλίμα σημαίνει καλές αποτιμήσεις, δηλαδή υψηλότερες προμήθειες και πλουσιότερα έσοδα για το Δημόσιο.

Εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, το οικονομικό επιτελείο μετά τον ΟΠΑΠ θα έχει κερδίσει ακόμη μια ”μάχη”.

Είναι δυνατή όμως η συντήρηση του ανοδικού κλίματος τη στιγμή που η νευρικότητα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές; Σύμφωνα με τη Marfin, γίνεται λόγος για συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα.



Να διασφαλιστεί δηλαδή η περιοχή των 1.800 - 1810 μονάδων για τον FTSE-20 και των 3.250 - 3.265 μονάδων για τον Γ.Δ.

Η Εγνατία Finance αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απωλειών, δίνοντας βέβαια λιγότερες πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, ενώ η Σίγμα επικεντρώνεται λόγω αποτελεσμάτων στη μετοχή της Coca Cola.

Τα αποτελέσματα του ομίλου (βλέπε σχετικό θέμα) θα αποτιμηθούν ανάλογα στη σημερινή συνεδρίαση. Ο χώρος όμως όπου παρουσιάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτός της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, λόγω των σημαντικότατων υπεραξιών που έχουν κατοχυρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Μετοχές εταιριών με υπεραπόδοση εκτιμάται πως μπορεί να πιεστούν λίγο χαμηλότερα, ενώ για άλλες που έχουν υστερήσει είναι πιθανή η αντίδραση, με την προϋπόθεση βεβαίως πως δεν θα διαταραχθούν κρίσιμες τεχνικές ”στηρίξεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v