Στους ρυθμούς του... πετρελαίου και των πωλητών

Οι επιθετικές πωλήσεις σε Eurobank και Εθνική την Παρασκευή δεν σηματοδότησαν μόνον την αποκόμιση κερδών σε δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά έδειξαν και την κόπωση του 20άρη. Κυρίαρχο στοιχείο η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, που ενισχύεται από την αλόγιστη κούρσα των τιμών του πετρελαίου. Καλή επιστροφή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο πολύ αναμενόμενη η κίνηση κατοχύρωσης κερδών, επικεντρώθηκε χθες περισσότερο σε τραπεζικούς τίτλους και λιγότερο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πωλήσεις έγιναν στη μετοχή της Eurobank, τα αποτελέσματα της οποίας αποτιμήθηκαν λίγο καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Πωλήσεις όμως υπήρξαν και στη μετοχή της Εθνικής, χωρίς ωστόσο να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Επρόκειτο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, για μία μερική κατοχύρωση κερδών που κατά την εκτίμησή τους παραπέμπει και στη δράση ορισμένων βραχυπρόθεσμων σχημάτων και σε μετοχές του FTSE 20.

Λόγοι σημαντικότερης πίεσης ή πωλήσεων από την πλευρά των ξένων δεν συνέτρεχαν, ούτως ή άλλως, καθώς η τάση εκείνη την ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεν πτωτική, αλλά σε σημαντικά μικρότερη έκταση.

Άλλωστε, το σύνολο των συναλλαγών χθες διαμορφώθηκε στα 165 εκατ. ευρώ με τη μετοχή της Eurobank προς τα 26,52 ευρώ και της Εθνικής προς τα 30,72 ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως είναι εύκολο να διαπιστωθεί μία σχετική κόπωση στον 20άρη. Παραμένει όμως υψηλότερα των 1.800 μονάδων, τη στιγμή που συνεχίζεται η αναδιανομή θέσεων και μετοχών μεταξύ ξένων και ελλήνων διαχειριστών.

Βέβαια η νευρικότητα, λόγω πετρελαίου, στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί να επιτείνει τη μεταβλητότητα των αγορών, πλην όμως οι δείκτες φαίνεται πως ενισχύονται από τα κέρδη μετοχών ομίλων, που ενισχύονται άμεσα από το ακριβό πετρέλαιο.

Θα πρέπει όμως να περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα για να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει ”ουρά” στις χθεσινές πωλήσεις, κατά πόσον και σε ποιο σημείο θα βγουν αγοραστές ειδικά στη μετοχή της Εθνικής και ποια θα είναι η συμπεριφορά των επενδυτών σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή προς την ”περιοχή στήριξης” των 3.265 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να διακυβεύεται, ωστόσο οι ξένοι οίκοι εκτιμούν πως οι αγορές μετά τις απαραίτητες διορθώσεις μπορούν να κινηθούν υψηλότερα.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Σχεδόν αμετάβλητος σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης (+0,003%), που διαμορφώθηκε στις 3.277,73 μονάδες έναντι των 3.277,63 μονάδων στις 5 Αυγούστου. Άνοδο κατά 0,91% σημείωσε ο Δείκτης των Τηλεπικοινωνιών ενώ οι Τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 0,25%.

Οριακές απώλειες 0,08% κατέγραψε ο FTSE 20, ενώ κέρδη 1,88% και 1,48% αποκόμισαν αντιστοίχως οι Mid 40 και SmallCap 80.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Διυλιστηρίων με 4,62% ενώ στον αντίποδα με -4,26% βρέθηκε ο Δείκτης Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας.

Οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν: Unibrain (30,5%), ΑΕΓΕΚ προνόμιο (25,5%), Informatichs (25%), Alsinco (21,6%), Τεχνικές Εκδόσεις (20,9%), Εμπορικός Δεσμός προνόμιο (20,8%), Creta Farm (20,2%), Quality & Reliability (20%), Cyclon Ελλάς (18%) και Κεραμεία Αλλατίνη (16,4%).

Οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση ήταν: Fitco (12,3%), Εμπορικός Δεσμός κοινή (10,7%), Τρία Άλφα (10%), Euroline (9%), Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (7,3%), Αττικές Εκδόσεις (7,1%), ΣΙΔΜΑ (6,8%), Εβροφάρμα (6,1%), Ικτίνος Ελλάς (6%) και Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου (5,9%).

ΥΓ: Υγεία και Χρόνια Πολλά σε όσους τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν τη χάρη Της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v