Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μόδα ο ”σαραντάρης”

Ελεγχόμενα και χωρίς ίχνος ανησυχίας φαίνεται ότι πραγματοποιείται η κατοχύρωση κερδών σε περιπτώσεις μετοχών στις οποίες έχουν προεξοφληθεί θετικές ειδήσεις - αποτελέσματα. Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον στον μεσαίο τραπεζικό χώρο, ενώ βελτιωμένο εμφανίζεται το κλίμα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Συντηρείται” έως και 0,55% χαμηλότερα ο Γ.Δ., σταθερά όμως πάνω από τις 3.300 μονάδες, ενώ βελτιώνεται εν μέρει η εικόνα στο υπόλοιπο της αγοράς.

Η αρχική σχέση ανοδικών - πτωτικών 2 προς 1 έχει βελτιωθεί μερικώς περίπου στο 1,5 προς 2.

Παρατηρείται επίσης ότι την τελευταία 1-1,5 ώρα ενισχύονται οι συναλλαγές (και ο απόλυτος αριθμός πράξεων) στη ”μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση”.

Στον MID-40 (μη συμπεριλαμβανόμενης της Αγροτικής) ο τζίρος στις 14:20 διαμορφωνόταν στα περίπου 14 εκατ. ευρώ, έναντι 78 στον FTSE-20 και 6,2 εκατ. ευρώ στις μετοχές του SC-80.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, ενισχύει την εκτίμησή τους ότι -σε φάση ήπιας και ελεγχόμενης διόρθωσης μετοχών του FTSE-20- το θετικότερο κλίμα στον μεσαίο χώρο δεν επηρεάζεται δραματικά.

Στη μετοχή της Αγροτικής, με άλλα περίπου 600.000 τεμάχια, η τιμή ”γύρισε” από τα χαμηλά των 4,18 ευρώ στα 4,30 ευρώ (με υψηλότερη τιμή ημέρας τα 4,36 ευρώ).

Στον μεσαίο χώρο προκαλούν ευχάριστα οι αυξημένες συναλλαγές (περίπου 350.000 τεμάχια), με περισσότερες των 1.000 πράξεων στη Γενική, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 4,5%, με συναλλαγές 200 και πλέον χιλιάδων τεμαχίων η μετοχή της Εγνατίας ενισχύεται κατά 3,16% στα 3,26 ευρώ, ενώ θετικά διαμορφώνεται πλέον η τιμή στα 5,64 ευρώ για τη μετοχή της Αττικής.

Στο +3,2% και στα 3,22 ευρώ διαμορφώνεται θετικά και η τιμή της Aspis Bank.

Ο μεσαίος τραπεζικός χώρος εκ των πραγμάτων επανέρχεται δυναμικά και με συναλλαγές στο προσκήνιο, ενώ από την ίδια κατηγορία αποτίμησης θα πρέπει να αναφερθεί η υπεραντίδραση θυγατρικών μετοχών του ομίλου Βιοχάλκο, με την ΕΛΒΑΛ να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, πράξεων.

Αυξημένες συναλλαγές και απόδοση κατά 5,5% σημειώνεται για τη μετοχή του ΙΑΣΩ.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει το +6,7% της Βyte, το +3,6% της FORTHnet, το +3,5% της Unisystems, αλλά και των ΑΕΓΕΚ, Αττικάτ, Βιοτέρ, Μηχανικής και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Ως το τέλος της συνεδρίασης και για όσο φαίνεται ότι παραμένει ελεγχόμενη η διόρθωση στον FTSE-20 ενδιαφέρον παρουσιάζει περισσότερο ο μεσαίος - χαμηλότερος χώρος και η αντίδραση επιμέρους μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τον FTSE-20, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Πειραιώς ”άνοιξε” στα 16,7 ευρώ, υποχώρησε στα 16,50 ευρώ, απορροφήθηκε η όποια προσφορά όσων ήθελαν να κατοχυρώσουν κέρδη για να ”γυρίσει” στη συνέχεια θετικά η τιμή προς τα 16,76 ευρώ.

Η μετοχή της Εurobank παραμένει λίγο χαμηλότερα, κατά 0,22%, από τη χθεσινή τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v