Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερμό το ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους

Βοηθούντος του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια η Σοφοκλέους πορεύεται ανοδικά, με αυξημένο ενδιαφέρον και συναλλαγές στον μεσαίο - χαμηλότερο χώρο, αλλά και καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής για τη Motor Oil. Προεξόφληση εξελίξεων σε Αγροτική, Εμπορική. Στο περίπου 3 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αυτή είναι αυγουστιάτικη αγορά.

Με συναλλαγές υψηλότερες 50 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, τη σχέση ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 3 προς 1 και τον δείκτη Υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας να ενισχύεται κατά 0,7% λαμβάνουμε πρόγευση των διαθέσεων των ισχυρών της αγοράς.

Από προεξόφληση κινήσεων και εκμετάλλευση φημών άλλο τίποτα.

Στη μετοχή της Αγροτικής είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 2,7 εκατ. ευρώ, από τα 4,04 μέχρι τα 4,26 ευρώ της μετοχής, δηλαδή μέχρι το 5,5%.

Είναι προφανές πως στην αγορά ”παίζεται” το στοίχημα της επόμενης διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου της τάξεως του 10%, με ενεργό συμμετοχή του ξένου θεματοφύλακα - αναδόχου.

Στην Εμπορική οι πηγές επιμένουν πως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η τράπεζα έχει ήδη... μετονομαστεί.

Είτε ενισχύσουν τη θέση τους οι Γάλλοι (ή κάποιοι άλλοι Γάλλοι) είτε -ενδεχομένως- αντιπαρατεθούν και δύο ισχυροί ελληνικοί όμιλοι είτε προχωρήσει το υπουργείο σε διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου, η πορεία της Εμπορικής έχει προδιαγραφεί. Πρόκειται για το δεύτερο αυγουστιάτικο τραπεζικό ”παιχνίδι” που εύλογα κρατά το ενδιαφέρον και των βραχυπρόθεσμων ”παικτών” θερμό.

Από τoν FTSE-20 ξεχωρίζουν, βέβαια, ένα ακόμη ιστορικά υψηλό επίπεδο στα 13,98 ευρώ για τη Motor Oil, τα υψηλά της Εθνικής στα 31,44 ευρώ (αλήθεια πότε θα ”ξεσπάσει” με νέο υψηλό τετραετίας ο τίτλος), καθώς και η θετική πορεία των Eurobank, Alpha Bank, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Cosmote, Τιτάν, Intracom, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΕΛΤΕΧ.

Θα σταθούμε όμως σε εκείνο το κομμάτι της αγοράς που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ”παικτών”, πέραν των θεσμικών, διαχειριστών και ισχυρών ιδιωτών.

Στον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις ευνοούν και τις μικρότερες, καθώς οι Εγνατία, Γενική και Αττικής υπεραντιδρούν. Στην Chipita οι αγοραστές εμφανίζονται από τα 2,54-2,56 ευρώ, στην Intralot πραγματοποιούνται πράξεις στα 13,76 ευρώ, στην Εθνική Ακινήτων θεωρείται θέμα χρόνου η προσέγγιση των 4,40 ευρώ, ενώ ενισχύονται οι Μέτκα, Μαΐλλης, Τηλέτυπος και Τέρνα.

Μετά τη διαμόρφωση βάσης η μετοχή του ΟΛΠ αντιδρά προς τα 16,44 ευρώ, ενώ στον φορέα Θεσσαλονίκης η προσφορά μεταξύ 10,42-10,62 ευρώ είναι μηδενική.

Για τα λιμάνια η θέση μας είναι γνωστή και επιχειρηματικά τεκμηριωμένη.

Παραμένουμε εκ των πραγμάτων και λόγω των εξελίξεων... θερμοί με ΟΛΠ-ΟΛΘ.

Στη μετοχή της Frigoglass επιχειρείται και σήμερα η υπέρβαση των 5 ευρώ, με τους αγοραστές να έχουν δώσει εντολή μέχρι τα 5,14 ευρώ και τους πωλητές λίγο υψηλότερα, στα 5,18 ευρώ.

Στη μετοχή έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός αλλαγών με τριψήφιο αριθμό πράξεων.

Σε ανάλογο τόνο κινούνται Lamda Development, Intrakat, Elton, Δομική Κρήτης, Καρδασιλάρης, Νεοχημική (με συναλλαγές περισσότερες των 300.000) και αρκετές ακόμη μετοχές του χαμηλότερου χώρου.

Με βάση τις συναλλαγές και τον αριθμό πράξεων ανά μετοχή, ξεχωρίζουν την πρώτη ώρα οι μετοχές των Spider στα 1,10 ευρώ, Marfin Group στα 16,50 ευρώ και με συναλλαγές 150.000 τεμαχίων (η πρώτη σε απόδοση μετοχή της Σοφοκλέους από την αρχή του χρόνου), αλλά και οι Cyclon στα 0,67 ευρώ, Σφακιανάκης στα 4,28 ευρώ, Βέτεριν στα 1,05 ευρώ, Μινωικές στα 2,83 ευρώ και βεβαίως η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (ΠΕΑ).

Η μετοχή της ΠΕΑ διαμορφώνεται κατά 2,6% υψηλότερα, στα 2,39 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 50.000 τεμαχίων.

Από την αρχική εικόνα της αγοράς θεωρούμε ενθαρρυντικές ενδείξεις τη συντήρηση του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.300 μονάδων, τη διαμόρφωση του FTSE-20 στις 1.853, κυρίως όμως την καλή σχέση ανοδικών – πτωτικών και την αύξηση της συναλλακτικότητας (σε τεμάχια) για μετοχές εταιριών του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

Σημείωση: Κατά την εκτίμησή μας προβάλλει ιδανικό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ”παιχνιδιού” στον μεσαίο - χαμηλότερο χώρο τον Αύγουστο, ειδικότερα μέχρι το πρώτο 20ήμερο, οπότε και λείπουν οι περισσότεροι.

Είναι χρήσιμο -για πολλούς λόγους- η αναδιανομή της ”τράπουλας” να γίνεται μεταξύ λιγότερων και γνωστών παραγόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v