Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για να φουντώσει η φωτιά θέλει ”κούτσουρα”!

Οι προσδοκίες για άνοδο στην αγορά είναι αυξημένες και αυτό εκφράζεται από την αύξηση των μερίδων των επενδυτών μέσα στο κατακαλόκαιρο. Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μη θυμηθώ τι απαντούσε ένας παλιός χρηματιστής όταν τον ρωτούσαν ποιος θα αγόραζε στις υψηλές τιμές: ”Οι πολλοί”!

Για να φουντώσει η φωτιά θέλει ”κούτσουρα”!
Οι προσδοκίες για άνοδο στην αγορά είναι αυξημένες. Κι αυτό εκφράζεται από την αύξηση των μερίδων των επενδυτών μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μη θυμηθώ τι απαντούσε ένας παλιός χρηματιστής όταν τον ρωτούσαν ποιος θα αγόραζε στις υψηλές τιμές: ”Οι πολλοί”!

Το ίδιο ”κόλπο” ”παίζεται” εδώ και πολλά χρόνια. Και ενώ είναι γνωστό σε όλους, επαναλαμβάνεται με θρησκευτική ευλάβεια πάλι και πάλι. Η άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών προσελκύει τους επενδυτές και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εν δυνάμει αγοραστών, τότε οι αγορές υποχωρούν.

Φαινομενικά μπορεί να μην υπάρχει λόγος για την πτώση, αλλά επί της ουσίας τα πράγματα είναι απλά: Οι μετοχές ανεβαίνουν όταν υπάρχουν αγοραστές και πέφτουν όταν δεν υπάρχουν πλέον άλλοι για να αγοράσουν τις μετοχές μας σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν απόλυτα σίγουροι για τη συνέχιση της ανόδου. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Μόνο που η πρόβλεψη σε αυτή τη χρονική στιγμή μοιάζει με το να δοκιμάζει κάποιος την τύχη του στο καζίνο. Αντίθετα, όταν οι τιμές ήταν εξόφθαλμα χαμηλές (τον Μάρτιο του 2003), τότε ο κόσμος είχε απομακρυνθεί από την αγορά και οι κωδικοί έκλειναν ο ένας μετά τον άλλον...

Όταν ρωτήσαμε έναν παλιό έμπορο (έγινε δισεκατομμυριούχος ξεκινώντας από έναν πάγκο στην οδό Αθηνάς) ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του, εκείνος απάντησε: ”Το μυστικό βρίσκεται στην αγορά και όχι στην πώληση. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να πουλήσεις σε μία καλή τιμή. Αν όμως αγοράσεις φθηνά, έχεις εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να χάσεις”...

Δεν αποκλείεται να δούμε ”θαύματα” στις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες στη Σοφοκλέους. Η φωτιά που σιγοκαίει τους τελευταίους μήνες να φουντώσει για τα καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι για να φουντώσει η φωτιά χρειάζεται κούτσουρα, δηλαδή πολλούς νέους κωδικούς...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v